YouTube po opakovaných prehreškoch vylúčil prominentného Trumpovho spojenca

YouTube po opakovaných prehreškoch vylúčil prominentného Trumpovho spojenca Reprofoto Facebook Dan Bongino

Server YouTube trvalo zablokoval účty jedného z najpopulárnejších komentátorov na pravicovej mediálnej scéne v Spojených štátoch po tom, čo sa opakovane previnil voči pravidlám tejto platformy. Dan Bongino najskôr porušil zásady týkajúce sa dezinformácií o pandémii a potom sa pokúsil obísť dočasný zákaz činnosti, oznámila v stredu platforma na zdieľanie videí vlastnená spoločnosťou Google.

Bongino je v poslednej dobe jedným z najviditeľnejších mediálnych stúpencov niekdajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Bývalý policajt, ​​člen prezidentskej ochranky a neúspešný politik má dnes rozhlasový program s odhadovanými miliónmi poslucháčov a vystupuje aj na televízii Fox News. Príspevky na jeho facebookovej stránke sa pravidelne radia medzi najčítanejší politický obsah, jeho hlavný kanál na youtube mal podľa analytickej spoločnosti Social Blade skoro 900.000 sledujúcich.

Kanál bol 14. januára na týždeň zablokovaný kvôli videu, v ktorom Bongino tvrdí, že plátené a chirurgické rúška nijako nepotlačujú šírenie koronavírusu. To porušilo pravidlá platformy týkajúce sa dezinformácií okolo pandémie covidu-19. Bongino ich potom porušil znova, keď tvrdenie o neúčinnosti rúšok zopakoval vo videu, ktoré nahral na svoj druhý kanál, píše denník The New York Times. Zároveň tým porušil podmienky spojené s dočasným zablokovaním hlavného kanála, pretože sedemdňový trest ešte nevypršal. Trvalý zákaz činnosti potom prišiel po Bonginovom utorkovom pokuse nahrať ďalšie video.

"Uzavreli sme kanály Dana Bongina za obchádzanie našich užívateľských zásad nahraním videa v čase, keď bolo s účtom spojené aktívne varovanie a bola pozastavená činnosť," uviedol server YouTube. "Keď je kanál uzavretý, jeho správca nemá možnosť používať, vlastniť alebo vytvárať žiadne iné kanály na youtube," vysvetľuje vyhlásenie.

Platforma počas pandémie postupne rozširuje pravidlá proti šíreniu nepravdivých a zavádzajúcich tvrdení o covide-19 alebo o vakcínach. Vlani v septembri vykázala viacero prominentných odporcov očkovania vrátane Josepha Mercolu alebo Roberta F. Kennedyho mladšieho. Platforma však čelí kritike, že svoje pravidlá vymáha nerovnomerne a že dlhé roky prispievala k zhoršovaniu odporu verejnosti voči vakcínam, napísal denník The Washington Post.

Bongino sa po stredajšej intervencii podľa agentúry Reuters stal jednou z najpopulárnejších konzervatívnych osobností vylúčenej z youtube. Sám sa k veci ihneď nevyjadril, ale na twitterovom účte spojenom s jednou z jeho relácií sa objavil príspevok, podľa ktorého sa mu po platforme cnieť nebude. Bongino uvádza, že investoval do služby Rumble, ktorá je akousi alternatívou k serveru YouTube, a že na tejto platforme má dvojnásobný počet fanúšikov.

Potom, čo mu YouTube udelil týždenný trest, komentátor uisťoval, že jeho postoj k noseniu rúšok sa nezmení, a otvorene správcu platformy vyzýval, aby zakročili. "Na tento moment som dychtivo čakal," uviedol. Bongino vytrvalo vystupuje proti nariadeniam ohľadom zakrývania dýchacích ciest a očkovania proti covidu-19, ktoré prezentuje ako súčasť rodiacej sa totality. Zároveň spochybňuje legitimitu Trumpovej predvlaňajšej volebnej porážky.

"Nikto v amerických médiách nevyťažil z Trumpovej éry a jej dohry viac ako Bongino," napísal o ňom nedávno v obsiahlom profile časopis The New Yorker. "Od roku 2015 sa posunul od tvorby nie príliš známeho podcastu vo svojej pivnici až k vysielaniu k miliónom divákov," pokračuje text.