Šíria sa poplašné nahrávky o povolávacích rozkazoch, a že mladých berú z ulice do vojny (AUDIO)

Šíria sa poplašné nahrávky o povolávacích rozkazoch, a že mladých berú z ulice do vojny (AUDIO) Ilustr. foto z filmu Chlapci a chlapi

Na sociálnych sieťach sa šíria poplašné správy o tom, že mladých berú z ulice "do vojny", a že aj starším chodia povolávacie rozkazy, sú to hoaxy. Polícia upozornila na zvukovú nahrávku ženského hlasu, no šíria sa aj textové správy.

 

Na nahrávke ženský hlas rozpráva, že policajná hliadka zastavila 18-ročného mladíka, ktorý sa dal pred ňou na útek, a že policajti ho chceli zobrať na vojnu.

"Polícia Slovenskej republiky sa touto nahrávkou už zaoberá a skúma, či došlo k spáchaniu trestného činu," informuje polícia.

V ďalšom hoaxe istá Dominika píše, že kamarát, ktorý má 40 rokov, dostal povolávací rozkaz do vojny. A že "v prípade vyhlásenia núdzového stavu má ísť bojovať. Vďaka zmluve s Američanmi. Takže, ak bude referendum, choďte.“

Konšpirátori a dezinformátori posledné dni preladili zo šírenia pandemických hoaxov na šírenie hoaxov v súvislosti s dianím na Ukrajine.

„Žiadna mobilizácia či povolávanie ľudí do vojny sa nekoná… Ako vidíte, scenár je vždy rovnaký a dezinformátori sú v tomto naozaj čitateľní. Príde nová téma, niektorí dostanú z nej strach, začnú šíriť čokoľvek a svojim strachom a vierou v bludy napádajú ďalších, keď im toto zverejňujú alebo preposielajú. Každý dospelý a svojprávny človek si musí byť vedomý, čo môže spôsobiť, keď bude rozširovať klebety a nebude k informáciám pristupovať kriticky. Dezinformácie sú nebezpečné a zabíjajú, to nás naučila pandémia,“ upozorňuje polícia.