Pozor, šíri sa hoax o vyhodenom jedle od Ukrajincov (FOTO)

Pozor, šíri sa hoax o vyhodenom jedle od Ukrajincov (FOTO) Hoax

Už takmer 40 tisíc zdieľaní má nenávistný status s fotkami vyhodeného jedla a komentárom "Jak si naši milý UKRAJINCI váží jídla po příjezdu do Prahy (Kongresové centrum) - po cestě strádání!!!"

Na status, ktorý má tisícky zdieľaní a nenávistných komentárov, upozorňuje česká stránka Manipulátori.cz, ktorá zistila že fotky vyhodeného jedla nesúvisia s utečencami a nie sú ani z Kongresového centra z priestorov pre utečencov, ale sú zo skladu českej roznáškovej služby Rohlík. Autorom statusu je profil s menom Jan Gara, bývalý socialistický pohraničiar, ktorý zverejňuje proruský obsah, propaguje komunistov a socialistických pohraničiarov, ktorí aj strieľali do ľudí, ktorí sa pokúsili prekročiť hranice.

Na fotkách hoaxu vidieť logo roznáškovej služby Rohlík, ktorá dodáva pomoc do Kongresového centra, ale nie hotové jedlá, ktoré sú na fotkách. "Pomoc, kterú dodávame do pražského Kongresového centra, je vo forme trvanlivých potravín a drogistického tovaru, v žiadnom prípade hotové jedlá, ktoré sú na fotografii," reagovala na fotografie služba Rohlík.

Podobne upozorňuje aj český web Manipulatori.cz, že na smetiaku, v ktorom je jedlo vyhodené, vidieť nápis „Potraviny, Gastro, Praha 2“. a ide o tzv. „hotovky“ slúžiace na ohriatie v mikrovlnnej rúre, ktoré predávajú supermarkety a nie sú určené na cesty, pretože sa musia skladovať v chladničke a musia sa ohriať. "Pod sľubom zachovania anonymity sa nám podarilo zistiť, že sa jedná o sklad roznáškovej služby Rohlík," píšu Manipulátori.cz.

Odporúčame aj: Šíria sa poplašné nahrávky o povolávacích rozkazoch, a že mladých berú z ulice do vojny (AUDIO)

Aj slovenská polícia upozorňuje na šíriaci sa status. Cieľom hoaxu je len spochybniť pomoc ľuďom z Ukrajiny, píše polícia.