Parlament schválil právomoc NBÚ blokovať weby s dezinformáciami

Parlament schválil právomoc NBÚ blokovať weby s dezinformáciami Reprofoto. youtube Interaffairs.ru

Neskoro večer parlament schválil dôležitý zákon o opatreniach súvisiacich s vojnou na Ukrajine.

Jeho súčasťou sú právomoci, ktoré umožňujú NBÚ blokovať weby s dezinformáciami. Táto obmedzenosť bude obmedzená, bude ju možné uplatniť do 30. júna tohto roku.

Zákon podporili hlavne poslanci koalície, Smer a Hlas sa zdržali. Predseda Hlasu Peter Pellegrini to označil za cenzúru slovenského internetu, ktorá „nijako nepomôže Ukrajine, ale výlučne politikom, ktorým iné názory jednoducho prekážajú.“

Odporúčame aj: Polícia zverejnila databázu proruských účtov, platených trolov a užitočných babrákov

Boj s dezinformáciami je pre demokraciu dôležitý, aj preto sociálne siete obmedzujú šírenie nebezpečných dezinformácií blokovaním či obmedzovaním niektorých stránok. Kritizovaní sú však za to, že mnohých veľkých šíriteľov prehliadajú. Meta (v minulosti Facebook) obmedzila už aj viacero webov zo Slovenska, napríklad Badatel.net, Hlavné správy a viacerých ďalších šíriteľov dezinformácií.

V aktuálne vážnej situácii pristúpila k vypínaniu dezinformačných webov aj Česká republika.

Podrobnosti: V ČR zablokovali Aeronet.cz, Protiproud.cz, Prvnizpravy.cz a ďalšie dezinfo weby

České internetové združenie CZ.NIC po konzultáciách s bezpečnostnými zložkami štátu a na základe odporúčania vlády zablokovalo osem dezinformačných webov. Stránky v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu ohrozovali českú národnú bezpečnosť.

Zablokované sú weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Tento úplne mimoriadny krok je podľa výkonného riaditeľa združenia Ondřeja Filipa reakciou na vojenský útok ruskej armády proti zvrchovanej Ukrajine a dezinformačnú kampaň, ktorá ho sprevádzala a stále sprevádza.