Lídri EÚ odsúdili ruské dezinformácie o Ukrajine a zasahovanie do diania v členských štátoch

Lídri EÚ odsúdili ruské dezinformácie o Ukrajine a zasahovanie do diania v členských štátoch Ilustr. foto: Reprofoto EP

Najvyšší predstavitelia Európskej únie dnes v Štrasburgu varovali pred zasahovaním Ruska do západných demokracií a pred šíriacimi sa dezinformáciami. Podľa nich ich Kremeľ šíri v zahraničí a využíva ich na ospravedlnenie invázie pred vlastnými občanmi. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell uviedol, že EÚ musí proti tejto praxi aktívne bojovať. Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) Věra Jourová prirovnala konanie Moskvy k praktikám sovietskeho režimu, ktoré sú Európe známe už desaťročia.

"Sme svedkami pokračovania útoku Ruska na Ukrajinu. Tento útok bolestivo dokazuje, ako naliehavo musíme venovať pozornosť zahraničnému zasahovaniu a najmä zahraničným dezinformáciám a manipulácii s informáciami. Predstavujú skutočnú hrozbu pre našu demokraciu, stabilitu a bezpečnosť a my sa nimi musíme zaoberať," povedal Borrell na začiatku rozpravy o správe Výboru pre zahraničné zasahovanie.

Podľa slov Borrella Kremeľ je v propagande veľmi efektívny. Pred inváziou pripravil pôdu tým, že "vykreslila Rusko a ruský ľud ako obete genocídy". Šéf diplomacie EÚ však uviedol, že v Európskej únii kolujú aj stovky ďalších dezinformácií. EÚ zakázala vysielanie ruského televízneho kanálu RT a webovej stránky Sputnik kvôli ich dezinformačnému obsahu.

"Vieme, že zahraničné zasahovanie a dezinformácie sú súčasťou vojenskej doktríny už desaťročia. Rusko nás na to systematicky pripravovalo," povedala Jourová poslancom Európskeho parlamentu. "Vidíme, že tento scenár nie je úplne nový. Tí, ktorí si pamätajú časy Sovietskeho zväzu, rovnako ako ja, vedia, že pravda bola najväčším nepriateľom tohto represívneho režimu," povedala Jourová. Putin chce podľa nej svoj národ oslepiť a ohlušiť. Preto privítala pondelkové rozhodnutie americkej spoločnosti Netflix oznámiť, že pozastavuje dostupnosť svojej internetovej televízie v Rusku.

Borrell aj Jourová uviedli, že je naliehavo potrebné, aby EÚ zintenzívnila boj proti zahraničnému zasahovaniu a dezinformáciám. Poslanci Európskeho parlamentu budú v stredu hlasovať o návrhu uznesenia, ktoré zahŕňa postupy na boj proti útokom zo zahraničia a ich predchádzanie. Okrem iného navrhuje režim sankcií alebo informačné kampane.