Investigatívna relácia Cez čiaru bude na TV SME, v tíme sú redaktori z RTVS

Investigatívna relácia Cez čiaru bude na TV SME, v tíme sú redaktori z RTVS Reprofoto TV SME

Potom, ako generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník na niekoľko mesiacov zrušil investigatívnu reláciu Repotréri, sa Nadácia Zastavme korupciu rozhodla vytvoriť priestor pre novú vlastnú investigatívnu reláciu Cez čiaru.

 

Dva pilotné diely boli pred niekoľkými týždňami odvysielané na webe Aktuality.sk. Ďalší diel relácie sa tento týždeň objaví na webe Sme.sk. "Po dvoch odvysielaných pilotných častiach a dohode s Aktualitami.sk sa tvorcovia rozhodli, že najbližšie diely budú odvysielané na sme.sk," povedala pre Omédiách.com Zuzana Petková, šéfka nadácie.

Relácia sa bude vysielať približne každé dva týždne, venovať sa bude korupcii, spoločenským problémom a občianskym témam.

Šéfkou projektu je Zuzana Petková, bývalá redaktorka Trendu a dnes výkonná riaditeľka nadácie Zastavme korupciu.

„Na Slovensku sa množia konšpiračné weby, zatiaľ čo investigatíva z našich televízii úplne vymizla. Preto sme sa rozhodli podnietiť a podporiť vznik nového formátu,“ píše nadácia.
Editorom relácie je Juraj Fellegi, ktorý je editorom aj denníka Sme. V minulosti bol poverený vedením Odboru televízneho spravodajstva. Z RTVS odišiel ako jeden z prvých pre nesúhlas s príchodom nových šéfov spravodajstva, ktorí mali dovtedy politické zázemie.

Redaktormi Cez čiaru je Pavol Fejér z niekdajších Reportérov RTVS a bývalá redaktorka RTVS Katarína Jánošíková. „Táto relácia je predurčená, aby bola žalovaná z každej strany," povedal Fejér. „Budeme riešiť nielen politikov, nielen tých na najvyšších miestach, ale aj lokálnych,“ hovorí v upútavke na reláciu Jánošíková, ktorá odišla zo spravodajstva RTVS kvôli nesúhlasu so spôsobom riadenia spravodajstva a publicistiky.

V tíme je aj kameraman Milan Frišo.

Relácia je financovaná z prostriedkov vyzbieraných vo verejnej zbierke a z prostriedkov nadácie.