Na novú investigatívnu reláciu Cez čiaru sa vyzbieralo takmer 250 darcov, chýba ešte časť peňazí

Na novú investigatívnu reláciu Cez čiaru sa vyzbieralo takmer 250 darcov, chýba ešte časť peňazí Reprofoto Zastavme korupciu

Začiatkom roka generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník nečakane pozastavil vysielanie relácie Reportéri, s tým, že má inú predstavu o tom, ako má vyzerať investigatívna relácia.


Bola to posledná televízna investigatívna relácia.

Nadácia Zastavme korupciu sa rozhodla vytvoriť priestor na novú investigatívnu online reláciu Cez čiaru.

„V Nadácii sme si povedali, že nebudeme čakať, kým sa investigatíva vráti na televízne obrazovky. Začneme ju robiť my,“ povedal Pavel Sibyla z Nadácie Zastavme korupciu.

Na reláciu vyhlásili zbierku cez portál starlab.sk. Do zbierky sa zapojilo už viac ako 240 darcov, medzi ktorými sú anonymní darci, ale aj konkrétni prispievatelia.
S požadovanej sumy 10 tisíc sa podarilo vyzbierať približne 7 800 eur. Na spustenie relácie je však potrebná suma 10 tisíc eur. Reláciu je možné finančne podporiť ešte týždeň.

Prispieť môžete tu.

Na relácii budú spolupracovať aj tvorcovia zo zrušených Reportérov – Pavol Fejér, Juraj Fellegi či kameraman Milan Frišo.

Ambíciou tvorcov je natočiť každý mesiac jednu až dve reportáže na silné témy, ktoré majú niečo spoločné s korupciou a spravodlivosťou.
Náklady na prípravu a natočenie jednej relácie sa pohybujú na úrovni 2 400 eur. Väčšinu z nich pokryje Nadácia. Ak sa podarí vyzbierať cieľovú sumu, vznikne minimálne 24 reportáží. S pravidelným točením reportáží plánujú začať už onedlho.

"Máme autorský tím, ktorí sa možno ešte rozšíri o ďalšie známe meno. Máme dohodnutú spoluprácu s portálom Aktuality.sk, kde bude každá reportáž zverejnená prvýkrát. Máme časť peňazí na rozbeh projektu. Chýba nám už len pomoc od vás v podobe finančného daru v ľubovoľnej výške, píše nadácia.