Majte svoju domácnosť pod kontrolou. Cez mobil a domáci internet

Majte svoju domácnosť pod kontrolou. Cez mobil a domáci internet Foto: Swan

Dom či byt by mal byť miestom, kde sa budete vždy cítiť v bezpečí. Po odchode do práce ale o pocit kontroly nechcete prísť. Navyše možno poznáte ten pocit, keď sa vám počas dňa vynoria podobné otázky: “Zamkol som dobre?” alebo “Zhasla som svetlá?”

 

Našťastie, dnes už existujú možnosti, ako si stav vašej domácnosti overiť kedykoľvek. Postačí vám na to mobil a Wi-Fi router v obývačke s pripojením k rýchlemu a bezpečnému internetu.

Pohľad do obývačky kedykoľvek a odkiaľkoľvek

Živé dianie u vás doma si môžete na displeji svojho mobilu kedykoľvek zobraziť vďaka niektorej z IP kamier pripojených na internet. V práci, na dovolenke alebo kdekoľvek inde potom otvoríte správnu aplikáciu, počkáte pár sekúnd a pozorne sledujete obraz z obývačky.

Niektoré kamery dokážu reagovať na pohyb alebo hlasné zvuky a v prípade potreby vám pošlú notifikáciu o tom, že sa deje niečo podozrivé.

Domáce iP kamery zoženiete už za 50 až 100 eur. Základ napríklad v podobe Xiaomi Mi Home Security Camera 360° prinesie aplikáciu pre mobil, diaľkové otáčanie objektívu, detekciu pohybu a nahrávanie na microSD kartu.

Drahšia D-Link DCS-8300LH ponúkne jednoduchšie rozhranie a posledných 24 hodín záznamu uložených v cloude. Videozáznam prípadných narušiteľov tak budete môcť poskytnúť polícii aj v prípade, že kameru odhalia a vezmú so sebou pamäťovú kartu s nahrávkou. Za viac priestoru online si samozrejme môžete priplatiť.

Nazabudli ste vypnúť žehličku?

Možno vám ale postačí výrazne menej, prípadne máte po zhliadnutí kultovej Vesmírnej odysey strach z akýchkoľvek múdrych očí. V tom prípade pouvažujte aspoň o inteligentnej cez mobil ovládanej zásuvke.

Na diaľku sa tak budete môcť uistiť, že sú vypnuté všetky spotrebiče, ktoré by po vašom odchode z domu v žiadnom prípade bežať nemali.

Pre zásuvku by ste ale našli aj úplne opačné využitie. Ak do nej zapojíte lampu, ľahko ju kedykoľvek zapnete a potencionálnym zlodejom pošlete odkaz, že za vašimi oknami to stále žije.

Inteligentná zásuvka TP-LINK HS100 za necelých 35 eur sa pripojí na Wi-Fi, no podporuje aj klasický časový spínač.

Inteligentná zásuvka  Foto: Swan

Chcete poriadnu high-tech domácnosť z budúcnosti?

Podobní diaľkovo ovládaní pomocníci môžu byť len prvým krokom. Ak sa do budovania inteligentnej domácnosti chcete pustiť naplno, môžete využiť napríklad platformu HomeKit od Apple.

Jednoducho si nájdite zariadenia a produkty, ktoré HomeKit podporujú. Môžu byť od rozličných výrobcov. Doma ich potom navzájom spárujete a ovládate buď cez mobil alebo automatické schémy.

Len si to predstavte: prídete domov, senzor pohybu rozpozná otvorenie dverí, rozsvieti tlmené svetlá na chodbe, spustí váš obľúbený relaxačný playlist cez výkonný inteligentný reproduktor a termostat nastaví ideálnych 22°C, aby bolo všetko pripravené na ničím nerušený večer.

Inteligentná domácnosť HomeKit  Foto: Swan

Celú vašu domácnosť ľahko pripojíte so superrýchlym internetom od SWAN-u už od 9,99 eur mesačne. V miestach, kde nie je dostupné pokrytie optickým káblom, môžete využiť LTE internet TO.doma. Ten aktuálne môžete získať až na 2 mesiace ZADARMO.