Tisíce Rusov protestovalo proti cenzúre na internete (VIDEO)

Tisíce Rusov protestovalo proti cenzúre na internete (VIDEO) Youtube STAR NEWS

V Rusku polícia zatýkala pri pochode za slobodu internetu.

 

Najmenej pätnásť ľudí dnes zadržala ruská polícia pri pochode za slobodu internetu v centre Moskvy. Zhromaždenie, zvolané so súhlasom moskovskej radnice, bolo protestom proti pripravovanému zákonu, ktorý umožní blokovať bez súdneho rozhodnutia webové stránky s nevhodným obsahom, okrem iného aj s "neúctivou" kritikou štátnych úradov.

Podľa ruských opozičných médií polícia zatýkanie zdôvodnila tým, že niektorí demonštranti do sprievodu prišli s nafúknutými balónikmi, ktoré strážcovia poriadku označili za nepovolené "bezpilotné aparáty". Akcia sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí, z ktorých mnohí sa sťažovali na policajné šikanovanie. Podľa Reuters v uliciach Moskvy bolo demonštrovať 15 tisíc ľudí, podľa polície prišlo demonštrovať 6500 osôb. Protesty boli aj v ďalších mestách.

Ruský parlament v minulých dňoch schválil v druhom čítaní novelu zákona, ktorá rozširuje právomoci úradov pri postihu údajných falošných a urážlivých informácií. Cenzúrny orgán Roskomnadzor má okrem iného dostať právo zablokovať internetové zdroje, ktoré "ohrozujú verejnú mravnosť a šíria neúctu k štátu, štátnym symbolom a ústave Ruskej federácie" alebo urážajú orgány poverené výkonom štátnej moci.