Internet nie je iba Google. 6 obľúbených sociálnych sietí, na ktorých nájdete, čo potrebujete

Internet nie je iba Google. 6 obľúbených sociálnych sietí, na ktorých nájdete, čo potrebujete

Získavať informácie nemusíte iba cez Google. Sociálne siete sú často považované za stratu času, no to, či ich budete využívať len na bezcieľne skrolovanie, alebo si z nich vytvoríte užitočný zdroj dôveryhodných informácií, je iba na vás.

 

Podľa prieskumu z roku 2018 až 68 % užívateľov navštevuje sociálne siete s cieľom vyhľadávať informácie na rôznych platformách, či už v rámci dennodenného pohybu s mobilom alebo v domácnosti na tablete, desktope a Smart TV.

Očividná sociálna jednotka Facebook je jednou z najnavštevovanejších webových stránok na svete. Podľa starších dát z roku 2017 ho už vtedy používalo 2,5 milióna Slovákov. Facebook však odvtedy prekvapil Prieskumníkom, ktorý nás nakrátko takmer úplne odstavil od "lajknutých" stránok, prepukla kauza Cambridge Analytica s nedôsledným zabezpečením užívateľských dát a vyrástla mu ďalšia konkurencia.

Možností máte viac.

1. Twitter

Twitter sa na Slovensku nikdy výraznejšie nepresadil. Za to v zahraničí, napríklad už len v susednom Česku, je to úplne inak. Na rozdiel od Facebooku stále zostáva verný svojim základom a platí, že vám zobrazí len obsah, ktorý si vyberiete vy. Žiadne odporúčané posty, žiadne aktuálne populárne videá.

Okrem toho má punc serióznosti a tak ho s obľubou využívajú médiá, či dokonca samotní novinári a značky. S veľkou pravdepodobnosťou ho má tiež váš obľúbený športovec alebo spevák, takže o ňom môžete mať informácie z prvej ruky, bez bulváru a dohadov.

Obmedzenie na 140-znakové príspevky sa v roku 2017 uvoľnilo, no aj tak stále ide o sieť, kde si nový obsah prebehnete rýchlo, kedykoľvek a kdekoľvek.

Twitter

2. YouTube

Aj na túto video platformu sa často pozeráme trocha cez prsty. Možno preto, že veľa slovenských tvorcov začínalo hraním hier a vytváraním zábavného obsahu pre mladých. YouTuberov ako Gogo, Exploited či fashion bloggerky spolupracujúce s kozmetickými značkami vás však nikto sledovať nenúti.

Ak potrebujete vyčistiť špecifické škvrny zo svojho trička, rozobrať umývačku riadu, naučiť sa snowboardovať alebo poradiť, ako lepšie prezentovať v práci, je takmer 100 % šanca, že na YouTube nájdete výukové video presne pre vás.

Môžete tiež odoberať kanály, ktoré odporúčajú najlepšie dovolenkové destinácie, dávajú rady začínajúcim podnikateľom alebo vás učia lepšie hospodáriť s peniazmi.

YouTube by mal byť povinnou zastávkou vždy, keď si kupujete drahší mobil, počítač, prípadne inú elektroniku. Niekto ju už totiž určite otestoval pred vami a poradí vám, či za kúpu stojí alebo nie.

YouTube

3. Instagram

Zdá sa, že Instagram je na vzostupe a môže ohroziť aj samotný Facebook. Minimálne teenageri, ktorí dominujú na vizuálne orientovanej platforme, v tom už majú jasno. Toto tvrdenie je o to pikantnejšie, že Instagram Facebooku takisto patrí.

Sieť začínala ako miesto výhradne pre zdieľanie fotografií, ale časom pribudli aj videá a krátke stories (Príbehy). Cez ne môžete priateľom ukázať, kde sa práve nachádzate, alebo čo robíte.

Aj tu už sa však začínajú točiť veľké peniaze a úspešnejšie účty si za platené propagácie môžu vypýtať aj tisíce eur. Nezabúdajte na hashtagy, vďaka ktorým nájdete podobné fotografie a veľmi rýchlo skončíte pri zábavných zvieratkách.

Chcete príklad praktického využitia? Ak cestujete na dovolenku, vyhľadajte si napríklad miesta, kde si pekné fotky spravili ľudia pred vami. Rovnako môžete “na vlastné oči” overiť, ako varia v reštaurácii, ktorú idete navštíviť prvýkrát.

Instagram

4. Twitch

O vyššie spomenutých sociálnych sieťach ste zrejme už počuli aj v prípade, že ich aktívne nevyužívate. Twitch je na tom trochu inak a je až šokujúce, že hoci sa naň denne díva až 15 miliónov divákov, pre mnohých mimo komunity je absolútnou neznámou.

Možno preto, že väčšina tvorcov na ňom… hrá počítačové hry. Vďaka nim si budujú fanúšikovskú základňu a zarábajú neuveriteľné peniaze za tzv. donaty (príspevky od darcov) a spolupráce.

Mnoho streamerov, ako sa majitelia kanálov na platforme Twitch volajú, však už tvorí vlastné relácie, nakrúca aj vonku a cestuje, prípade prezentuje svoj kreatívny hudobný či iný talent.

Zrejme si poviete, že sledovať jednu osobu pár hodín každý večer je naozaj čudné, ale v čom je to odlišné od takého pozerania televízie? Twitch vám navyše umožní s autormi a ostatnými divákmi komunikovať cez chat v reálnom čase.

Twitch

5. Reddit

Pamätáte si diskusné fóra, ktoré tu boli ešte v časoch, ked internet nedokázal dostatočne rýchlo prenášať videá a obrázky? Väčšina z nich sa postupne vytratila. Známou slovenskou výnimkou potvrdzujúcou pravidlo je diskusné fórum Modrý koník, ktoré jeho čitatelia stále vyhľadávajú pre unikátnu informačnú hodnotu. Podobne je na tom aj Reddit, ktorý si zachováva svoju popularitu a naďalej rastie.

Kľúčom je jednoduchý dizajn, zodpovední moderátori a systém hlasovania za príspevky, ktorí filtruje prínosné informácie od odpadu. Či už chcete prediskutovať logiku finále Game of Thrones, alebo potrebujete poradiť, ako začať so zdravým stravovaním, užívatelia Redditu vám poskytnú obsažnú a často veľmi vtipnú odpoveď.

Diskutuje sa o úplne všetkom v špecificky zoradených témach, tzv. subredditoch. Zoznam tých najhorúcejších nájdete tu.

Reddit

6. Pinterest

Pinterest je miestom pre umelcov a kreatívne duše. Bežný používateľ tam potom môže čerpať inšpiráciu na trendové outfity, chutne vyzerajúce jedlá či moderne a vkusne zariadené príbytky.

Stačí si vybrať pár tém a okruhov, ktoré vás zaujímajú. Pinterest vám automaticky začne odporúčať nový obsah, ktorý sa na ne podobá. Priemerná dĺžka návštevy Pinterestu trvá 14 minút, čo napovedá, že relevantného obsahu tam je naozaj neúrekom.

Okrem toho môžete odoberať kanály podľa typu obsahu alebo popularity - od inšpiratívnych fitness príspevkov cez historické meme po poučné infografiky.

Pinterest

So SWANom máte všetky siete na dosah

Pre bezproblémové navštevovanie sociálnych sietí je nevyhnutný kvalitný internet. So SWANom môžete siahnuť po najmodernejšom LTE internete TO.domaod 9,99€ mesačne a pri nákupe cez e-shop dostanete prvé dva mesiace ZADARMO.