Facebook kúpil firmu zaoberajúcu sa ovládaním pomocou myšlienok

Facebook kúpil firmu zaoberajúcu sa ovládaním pomocou myšlienok Ilust. foto Facebook

Spoločnosť Facebook kúpila firmu CTRL-labs, ktorá sa zaoberá vývojom technológií umožňujúcich ovládať elektronické prístroje pomocou myšlienok. Oznámil to viceprezident spoločnosti Facebook Andrew Bosworth, o finančných podmienkach prevzatia nič bližšie neuviedol.

 Podľa zdrojov televízie CNBC predstavovala hodnota transakcie 500 miliónov až jednu miliardu dolárov.

Prevzatie firmy CTRL-labs je podľa Boswortha súčasťou snahy o vytvorenie "prirodzenejších, intuitívnejších spôsobov interakcie so zariadeniami". Za víziu spolupráce s CTRL-labs označil Bosworth náramok prenášajúci signály vysielané neurónmi do digitálnej podoby.

"V mieche máte neuróny, ktoré vysielajú elektrické signály do svalov vašej ruky a hovoria im, že sa majú určitým spôsobom pohnúť, napríklad stlačiť tlačidlo. Náramok tieto signály dekóduje a prevedie ich do digitálneho signálu, ktorému vaše zariadenie rozumie," uviedol.

Firmu CTRL-labs založili v roku 2015 Thomas Reardon a Patrick Kaifosh, ktorí majú doktorát z vedy o nervovom systéme. Reardon v nedávnom rozhovore poukázal na veľmi rýchly vývoj v tejto oblasti. "Môžeme robiť veci, o ktorých sme pred piatimi rokmi nemohli ani uvažovať," vyhlásil.

Facebook prevádzkuje najväčšiu internetovú sociálnu sieť na svete.