Apple ukazuje Krym ako ruské územie, ale len používateľom v Rusku

Apple ukazuje Krym ako ruské územie, ale len používateľom v Rusku

Krymský polostrov, ktorý Rusko pred piatimi rokmi zabralo Ukrajine, začala spoločnosť Apple zobrazovať ako ruské územie – ale iba používateľom v Rusku. Upozornila na to dnes agentúra Reuters. Ukrajinský minister zahraničia Vadym Prystajko postup americkej firmy kritizoval.

 

Rusko aj Ukrajina pozorne sledujú, ako nadnárodné spoločnosti Krym označujú. V roku 2014 ruská armáda po prozápadnom prevrate v Kyjeve Krym obsadila. Moskva následne polostrov anektovala s odvolaním na referendum, ktoré však ukrajinské vedenie a západné štáty označili za ilegálne.

Spravodajca Reuters napísal do aplikácií Apple s mapami a s predpoveďou počasia názov kramskej metropole Simferopol a na displeji sa mu objavilo "Simferopol, Krym, Rusko". Spravodajcom agentúry v iných krajinách sa však pri rovnakom zadaní v týchto aplikáciách zobrazilo len "Simferopol" bez upresnenia, v akej krajine mesto leží.

V Kyjeve a na samotnom Kryme užívatelia kontaktovaní agentúrou Reuters v aplikáciách videli lokality na Kryme takisto bez identifikácie krajiny.

 

"Dovoľte mi, aby som vám to vysvetlil," napísal na twitteri v reakcii Prystajko. "Predstavte si, že sa sťažujete, že vaše návrhy a nápady, roky práce a kus vášho srdca ukradne váš najväčší nepriateľ, ale nejaký ignorant sakramentsky kašle na vašu bolesť. Tak nejako to bolí, keď nazývate Krym ruským územím," uviedol ukrajinský minister.

Európska únia a Spojené štáty neuznávajú Krym ako ruské územie. V reakcii na anexiu uvalili sankcie na Rusko a na osoby spojené s porušením územnej celistvosti Ukrajiny.

Reuters dáva zmeny v dotknutých aplikáciách do súvislosti so stretnutím zástupcov firmy Apple s predsedom bezpečnostného a protikorupčného výboru ruskej Štátnej dumy Vasilijom Piskarjovom. Na webe dolnej komory parlamentu sa dnes objavila informácia s oznámením Piskarjova, že "Apple splnil svoje záväzky a uviedol programy svojich zariadení do súladu s požiadavkami ruského zákona".