Na Slovensko prichádza nový mobilný operátor

Na Slovensko prichádza nový mobilný operátor Foto: Unimobile

V najbližších mesiacoch sa ponuka mobilných telekomunikačných služieb na Slovensku rozšíri. Spoločnosť Uniphone so sídlom v Košiciach pripravuje spustenie prvého samostatného virtuálneho operátora s názvom Unimobile, ktorý umožní poskytovať mobilné služby firmám z rôznych odvetví pod ich vlastnou značkou.

Na rozdiel od značiek ako sú Juro alebo FunFón, ktoré prevádzkujú tradiční sieťoví operátori, bude Unimobile samostatným virtuálnym operátorom, takzvaným Full-MVNO. Samostatný virtuálny operátor vlastní a prevádzkuje všetky časti mobilnej siete s výnimkou vysielačov, uzatvára roamingové dohody s prevádzkovateľmi sietí, vydáva vlastné SIM karty so svojimi telefónnymi číslami a sám tvorí maloobchodnú ponuku, píše košická spoločnosť Uniphone v tlačovej správe.

„Väčšina európskych krajín má dnes desiatky virtuálnych operátorov a niektorí z nich majú milióny zákazníkov. Sme jedna z posledných krajín v EÚ, kde nezávislí virtuálni operátori neexistujú a my sme odhodlaní tento stav zmeniť,“ povedal Michal Rybárik, konateľ spoločnosti Uniphone, ktorý je tiež predsedom Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu.

Uniphone má roamingový prístup do zahraničných 2G, 3G aj 4G mobilných sietí s vlastnými SIM kartami.

Firma ohlásila Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb rozšírenie činnosti o mobilného virtuálneho operátora a oslovila všetkých štyroch slovenských operátorov s požiadavkou na vzájomné prepojenie sietí vrátane prenositeľnosti čísiel.

„Z našej strany vieme všetky domáce prepojenia zrealizovať v najbližších pár mesiacoch, rýchlosť ďalšieho postupu teraz závisí najmä na druhej strane – na oslovených mobilných operátoroch," povedal Rybárik.

Hlavný zámer Uniphone-u je poskytovať telefónne služby veľkoobchodným spôsobom – v spolupráci s partnermi, napríklad s regionálnymi telekomunikačnými poskytovateľmi, ktorí môžu ponúkať mobilné služby pod vlastnou značkou. „Podobným spôsobom spolupracujeme s partnermi aj pri poskytovaní služieb v pevnej telefónnej sieti, a niektorí z nich sa už na spustenie mobilných služieb pripravujú,“ dodal Rybárik.

Poskytovateľmi telekomunikačných služieb ako doplnku k svojmu hlavnému biznisu sa týmto spôsobom môžu stať aj firmy z iných odvetví s maloobchodnou sieťou.

Za hlavného technologického partnera pre projekt virtuálneho operátora Unimobile bola v medzinárodnom tendri vybraná rumunská spoločnosť Null Team, ktorá so svojou platformou Yate stojí za viacerými realizáciami podobných sietí v EÚ aj v iných krajinách sveta. Null Team dodal a pomohol implementovať všetky potrebné súčasti virtuálnej mobilnej siete Unimobile, ktorá podporuje technológie 2G, 3G aj 4G a je pripravená na 5G.