Hackeri podľa Twitteru ovládli 45 účtov, použili heslá správcov

Hackeri podľa Twitteru ovládli 45 účtov, použili heslá správcov Ilustr. reprofoto youtube BIS

Páchateľom stredajšieho hackerského útoku na sociálnu sieť Twitter, ktorý zasiahol aj niekoľko amerických politikov a miliardárov, sa celkovo podarilo prevziať kontrolu nad 45 účtami.

 

Podvodné príspevky pod menom rôznych celebrít šírili po tom, čo "úspešne zmanipulovali" viacero zamestnancov a získali ich prístupové údaje do interných systémov platformy. Twitter to uviedol vo vyhlásení na firemnom blogu.

Stredajší incident je vnímaný ako obrovská rana pre reputáciu spoločnosti a znepokojujúci signál vzhľadom k novembrovým prezidentským voľbám v Spojených štátoch. Medzi napadnutými účtami bol aj oficiálny profil kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena, ďalej napríklad profily jedného z najbohatších mužov planéty Jeffa Bezosa či rappera Kanyeho Westa. V noci na štvrtok sa na nich objavili podvodné príspevky, ktoré sľubovali zdvojnásobenie vkladu pri zaslaní Bitcoinov na uvedené účty.

Podľa piatkovej informácie Twitteru útočníci cielil celkom na 130 účtov. "U 45 z týchto účtov boli útočníci schopní iniciovať zmenu hesla, prihlásiť sa do účtu a odosielať tweety," uvádza nové vyhlásenie.

Hackeri sa dokázali prominentných účtov zmocniť skrze interné nástroje sociálnej siete, ktoré jej správcom umožňujú obchádzať zadávanie prihlasovacích údajov. Z vyjadrení Twitteru nie je jasné, či hackeri heslá do zamestnaneckého systému ukradli, alebo či mali spojenca vo vnútri firmy.

"Útočníci úspešne zmanipulovali malý počet zamestnancov a použili ich prihlasovacie údaje, aby sa dostali do interných systémov Twitteru," píše kalifornská firma. "Cítime sa trápne, sme sklamaní a viac ako čokoľvek iného je nám to ľúto," dodáva tlačová správa.

Tá zároveň poskytuje zatiaľ najpodrobnejšiu odpoveď na to, či hackeri z profilov Bidena, Bezosa a ďalších odcudzili citlivé dáta ako napríklad súkromné ​​správy. "U drvivej väčšiny ľudí sa domnievame, že odpoveď znie nie," uvádza. V ôsmich prípadoch ale údajne páchatelia použili nástroj na stiahnutie "detailov o twitterovom účte a jeho aktivite". Avšak to sa vraj netýka žiadneho overeného účtu.

O tom, kto za útokom stojí, zatiaľ veľa informácií k dispozícii nie je. Spravodajský web BBC uvádza, že kryptomena Bitcoin sa veľmi ťažko stopuje a že tri virtuálne peňaženky použité k podvodu už boli vyprázdnené. Incidentom sa zaoberá americký Federálny úrad pre vyšetrovanie i ďalšie úrady. Twitter uisťuje, že bude spolupracovať so všetkými snahami páchateľa dopadnúť.