Rusko údajne napáda inštitúcie vyvíjajúce vakcínu proti koronavírusu

Rusko údajne napáda inštitúcie vyvíjajúce vakcínu proti koronavírusu Ilustr. reprofoto youube BIS

Ruskí hackeri napojení na tamojšie tajné služby sa snažia ukradnúť informácie výskumníkov, ktorí pracujú na vývoji vakcíny proti koronavírusu. Vo vyhlásení zostavenom spoločne s USA a Kanadou to uviedlo britské Národné stredisko kybernetickej bezpečnosti (NCSC), píše agentúra AP.

 

Podľa troch západných štátov skupina počítačových hackerov označovaná APT29, či tiež Cozy Bear, útočia na akademické a farmaceutické výskumné inštitúcie, ktoré sa podieľajú na vývoji niektorých vakcín. Podľa vytrvalosti útokov spravodajcovia z troch krajín súdia, že sa jedná o pokusy o krádež duševného vlastníctva, a nie len o narušenie bádania vedcov.

V tejto chvíli nie je jasné, či sa hackerom skutočne podarilo ukradnúť nejaké dáta, NCSC však uviedlo, že sa útočníci zatiaľ nenabúrali do citlivých informácií jednotlivcov v napadnutých organizáciách.

"Je absolútne neprijateľné, že ruské spravodajské služby cielia na tých, ktorí bojujú s pandémiou koronavírusu," uviedol vo vyjadrení britský minister zahraničia Dominic Raab. "Zatiaľ čo ostatní sledujú svoje sebecké záujmy svojím ľahkomyseľným správaním, Spojené kráľovstvo a jeho spojenci pokračujú v ťažkej úlohe nájsť vakcínu a chrániť svetové zdravie," pokračoval šéf britskej diplomacie.

Cozy Bear bola jedna z dvoch hackerských skupín, ktorá sa podľa Washingtonu nabúrala pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016 do siete Demokratickej strany a ukradla z jej serverov e-maily, ktoré následne zverejnil server WikiLeaks. Druhá z týchto skupín je známa pod názvom Fancy Bear.

Podľa AP z oznámenia tajných služieb nie je jasné, či o pokusoch o krádež vedeckých poznatkov súvisiacich s vývojom vakcíny proti koronavírusu vie ruský prezident Vladimir Putin. Britskí predstavitelia sa však domnievajú, že sú podobné informácie veľmi žiadané a cenené.

Americké úrady v poslednej dobe vzniesli podobné obvinenia z hackerských útokov aj voči Číne. "Práve v tejto chvíli sa Čína snaží nabúrať do amerických zdravotníckych organizácií, farmaceutických spoločností a akademických inštitúcií, ktoré uskutočňuje zásadný výskum covidu-19," povedal minulý týždeň šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray.

Nájdenie účinnej a bezpečnej očkovacej látky proti koronavírusu je podľa mnohých odborníkov jednou z ciest, ako v najhoršie zasiahnutých krajinách vrátiť život tamojších obyvateľov späť do normálnych koľají. V súčasnej chvíli na vývoji podobných látok pracuje vyše 100 laboratórií po celom svete, niektoré z týchto vakcín pritom v najbližších týždňoch už zrejme vstúpia do tretej a rozhodujúcej fázy testovania, ktorá by mala trvať asi pol roka.