Hodnota Applu presiahla dva bilióny USD

Hodnota Applu presiahla dva bilióny USD

Apple sa dnes stal prvou americkou firmou, ktorej trhová hodnota presiahla dva bilióny dolárov.

Hranicou jedného bilióna prekonal výrobcu iPhonov len pred dvoma rokmi. Tento rok si jeho akcie pripísali už takmer 60 percent - len za dnešok zatiaľ pridali cez päť percent na viac ako 467 dolárov za akciu. Investori veria, že firme sa v pokoronavirovom svete bude dariť ešte lepšie, napísala agentúra Reuters.

Applu, ktorého akcie sa začiatkom roka predávali za zhruba 300 dolárov za kus, sa podarilo zvládnuť uzavretie svojich čínskych tovární, ktoré vyrábajú obľúbené chytré telefóny, aj uzavretie kamenných predajní. Zákazníci dôverujú jeho výrobkom natoľko, že si ich v čase obmedzeného pohybu kvôli pandémii nakupujú na internete. Firma preto vykázala veľmi dobré hospodárske výsledky za druhý štvrťrok a jej výkonný riaditeľ Tim Cook sa podľa agentúry Bloomberg vďaka pokračujúcemu rastu ceny akcií zaradil medzi dolárových miliardárov.

Trhový limit jedného bilióna dolárov Apple prekonal 2. augusta 2018. Na Wall Street platil podľa serveru CNBC za žeravého kandidáta na prekonanie dvoj biliardovej hranice. Posledný deň tohtoročného júla Apple prekonal saudskoarabskú ropnú firmu Saudi Aramco a stal sa najväčšou firmou na svete podľa trhovej kapitalizácie.

Podľa agentúry DPA je ale dosiahnutý rekord tiež známkou súčasného extrémneho precenenia technologických akcií. To vyvolal pretlak voľných peňazí na finančných trhoch spôsobený politikou americkej centrálnej banky (Fed), ktorá sa tak snaží povzbudiť ekonomiku postihnutú koronavírusovou krízou.