Vydavateľ Respektu sľúbil novému nezávislému maďarskému webu 200.000 eur

Vydavateľ Respektu sľúbil novému nezávislému maďarskému webu 200.000 eur Ilust. foto: Omediach.com

České vydavateľstvo Economia sľúbilo vznikajúcemu nezávislému maďarskému spravodajskému webu Telex.hu dar vo výške 200.000 eur. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Vedenie Economie uviedlo, že tak chce médiu v krajine, kde sa premiér Viktor Orbán snaží umlčať kritické hlasy, vyjadriť solidaritu. Obe médiá teraz podľa vyjadrenia pre ČTK ladia detaily podpory a tiež hľadajú priestor pre ďalšiu možnú spoluprácu.

"Záväzok spoločnosti Telex poskytovať vynikajúcu žurnalistiku, najmä v čase, keď je to najviac potrebné, v nás silne rezonoval," citoval Reuters predsedníčku predstavenstva spoločnosti Economia Zuzanu Řezníčkovú. "V duchu solidarity sa predstavenstvo a majiteľ mediálneho domu rozhodli podporiť projekt Telex darom vo výške 200.000 eur na počiatočné náklady a na sprevádzkovanie média," dodala.

Jedinou podmienkou, s ktorou je dar spojený, je podľa Řezníčkovej záväzok Telexu poskytovať profesionálnu, slobodnú žurnalistiku. Podľa výkonného riaditeľa Telexu Martona Kárpáriho, ktorý rokovania potvrdil, Economia nepožaduje za svoj dar podiel v jeho firme.

Za spravodajským webom Telex.hu stoja bývalí redaktori najväčšieho maďarského portálu Index.hu, ktorí po prepustení šéfredaktora Szabolcsa Dullu podali v lete výpoveď kvôli obavám zo straty nezávislosti. Web Telex.hu ešte nie je v prevádzke, niektoré zistenia však redaktori už teraz uverejňujú na facebooku. Podľa Reuters na web prispelo už viac ako 32.000 ľudí.

Odchod väčšiny redakcie Indexu podľa Řezníčkovej predznamenal úpadok skôr rešpektovaného a vplyvného média z už aj tak stále sa zmenšujúcej skupiny maďarských médií nezávislých na vláde strany Fidesz.

Český mediálny dom Economia prevádzkuje spravodajské servery iHNed.cz a Aktuálne.sk, viacero tematických internetových titulov a služieb vrátane freemailových portálov. Economia vydáva denník Hospodárske noviny, týždenníky Ekonom a Respekt a niekoľko odborných titulov. Viac ako desať rokov ho vlastní podnikateľ a investor Zdeněk Bakala.