Maďarský web index.hu po konci šéfredaktora opúšťa časť redakcie

Maďarský web index.hu po konci šéfredaktora opúšťa časť redakcie Ilustr. foto: Omediach.com

Traja vedúci pracovníci a zhruba šesť desiatok novinárov odchádza z popredného maďarského spravodajského webu index.hu kvôli nedávnemu odvolaniu šéfredaktora Szabolcsa Dulla.

Šéfredaktor server, ktorý zostával jedným z mála maďarských médií kritických voči premiérovi Viktorovi Orbánovi, obhajoval pred pokusmi o nátlak. Novinári teraz uviedli, že odchádzajú, pretože vedenie portálu nevyhovelo ich požiadavke, aby šéfredaktora povolalo späť do funkcie.

László Bodolai ako predseda nadácie, ktorá vlastní vydavateľa portálu, v stredu oznámil, že šéfredaktor nebol schopný kontrolovať napätie v redakcii. To sa vraj prejavilo aj v poklese príjmov, a preto bol Dull odvolaný. V liste redakcii vyzval Bodolai redaktorov k sebadisciplíne a uistil, že "politická nezávislosť Indexu nie je ohrozená".

"Kvôli vonkajším vplyvom" hrozí, že index.hu stratí svoju nezávislosť, varoval šéfredaktor Dull už pred mesiacom. "Sme zasiahnutí vonkajším vplyvom, čo by mohlo viesť až k zániku redakcie," napísal Dull vo vyhlásení, ktoré podpísalo takmer 90 zamestnancov servera index.hu. Po svojom odvolaní Dull tvrdil, že bol vyhodený práve kvôli tejto aktivite.

Novinári pracujúci pre portál sa už od roku 2018 sťažujú, že po zmene majiteľa spoločnosti, ktorá má na serveri na starosti predaj reklamného priestoru, začala byť ohrozená ich schopnosť informovať o dianí v krajine nezávisle. Polovičný podiel vo firme kontrolujúcej reklamné príjmy portálu totiž vtedy získal Miklós Vaszily, podnikateľ s blízkymi väzbami na vládnu stranu Fidesz, ktorý už riadi provládnu televíziu TV2.

Orbán podľa svojich kritikov už od nastúpenia do úradu premiéra v roku 2010 usiluje o rozšírenie vplyvu na médiá prostredníctvom právnych nástrojov, zmeny vlastníctva aj smerovania peňažných tokov z reklamy k lojálnym médiám. Kvôli obavám z porušovania princípov demokracie a právneho štátu čelí Orbánova vláda dlhodobo kritike zo strany Európskej únie aj Rady Európy.

K zmenám v redakcii index.hu dochádza potom, čo Orbán v utorok ohlásil, že na summite v Bruseli Maďarsko a Poľsko nielenže dokázali vyjednať veľkú sumu peňazí, ale aj uhájili národnej česť, keď "zmarili pokusy" viazať čerpanie z fondov Európskej únie na dodržiavanie pravidiel právneho štátu.