Štáty USA plánujú podať žalobu na Facebook

Štáty USA plánujú podať žalobu na Facebook Foto: Facebook

Skupina amerických štátov, na čele s New Yorkom, vyšetruje firmu Facebook kvôli možnému porušeniu protimonopolných zákonov a plánuje budúci týždeň podať na sociálnu sieť žalobu. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na štyri informované zdroje.

Bude to druhá významná žaloba na veľkú technologickú spoločnosť. V októbri ministerstvo spravodlivosti podalo žalobu na firmu Google.

Podľa jedného zo zdrojov plánuje podpísať žalobu viac ako 40 štátov. Facebook sa k správe odmietol vyjadriť. Hovorca kancelárie newyorského generálneho prokurátora nechcel záležitosť komentovať.

Zatiaľ nie je známe, čo štáty plánujú zhrnúť do žaloby. Jedno obvinenie, ktoré sa často objavuje v súvislosti s Facebookom, je, že sa strategicky snaží kúpiť menších možných konkurentov, často za mimoriadne vysokú cenu. Medzi tieto akvizície patrilo prevzatie firmy Instagram v roku 2012 a WhatsApp v roku 2014.

Generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg pri svojom vystúpení v americkom Kongrese tvrdil, že spoločnosť má rada konkurentov, vrátane ďalších technologických gigantov. Hájil kontroverzné akvizície, ako kúpu Instagramu a WhatsApp, tým, že im Facebook pomohol expandovať z malých, nevýznamných firiem medzi významné a vplyvné spoločnosti.