Twitter a Facebook zakročili proti účtom Donalda Trumpa

Twitter a Facebook zakročili proti účtom Donalda Trumpa Ilustr. foto: Facebook Donald Trump

Twitter zablokoval Trumpov účet, Facebook odstránil jeho video s odkazom pre demonštrantov.

Sociálne siete Facebook a Twitter v noci na dnes tvrdo zakročili proti účtom amerického prezidenta Donalda Trumpa v súvislosti s nepokojmi vo Washingtone. Twitter prvýkrát prezidentov účet zablokoval, a to najmenej na 12 hodín. Podmienkou pre opätovné sprístupnenie bolo odstránenie troch príspevkov, ktoré "vážne porušovali" pravidlá siete, vrátane krátkeho videa sa odkazom pre demonštrantov. To odstránil tiež facebook, pretože vraj mohlo zvýšiť riziko násilia.

Trump vo videu neodsúdil počínanie svojich priaznivcov, ktorí predtým násilne vnikli do Kapitolu a narušili schôdzu Kongresu k výsledkom prezidentských volieb. Šéf Bieleho domu síce výtržníkov vyzval k odchodu, zároveň ich označil za "veľmi výnimočných" a opakoval nepravdivé tvrdenia o "ukradnutých" voľbách.

"Odstránili sme ho, pretože celkovo vzaté máme za to, že prispieva k riziku pokračujúceho násilia, skôr než aby ho zmenšovalo," povedal o videu viceprezident Facebooku Guy Rosen. Hovoril pritom o "krízovej situácii", v ktorej sa prijímajú "patričné krízové ​​opatrenia".

Výnimočné kroky urobil tiež Twitter, kde má Trumpov hlavný účet skoro 89 miliónov sledujúcich. Okrem spomínaného videa stiahol tiež dva klasické príspevky, v jednom z nich Trump naznačoval, že násilní demonštranti sú "skvelí patrioti, s ktorými sa tak dlho nakladalo zle a nespravodlivo".

"Požiadali sme o odstránenie troch dnes (v stredu) nahraných tweetov účtu @realDonaldTrump kvôli opakovanému a vážnemu porušeniu pravidiel o občianskej integrite," uviedol Twitteri. Po uvedenom zákroku nastupuje automatická blokácia účtu, ktorá skončí 12 hodín po odstránení príspevkov. Podľa informácií agentúry Bloomberg už Trump požiadavku splnil a ešte dnes teda bude môcť znovu tweety pridávať.

Twitter dodal, že ďalšie porušovanie pravidiel zo strany končiaceho amerického prezidenta vyústi do trvalého uzamknutia jeho profilu. Zásah proti Trumpovi pritom nebol jediným opatrením danej sociálnej siete v súvislosti s dramatickým vývojom vo Washingtone. Spoločnosť v stredu ohlásila, že zvažuje "ďalšie vystupňované kroky" v snahe vymáhať dodržiavanie zásad svojej platformy. Americkí novinári upozorňovali, že zablokovaný bol tiež účet Lina Wooda, čo je prominentný právnik, ktorý v posledných týždňoch vytrvalo propaguje konšpiračné teórie o sprisahaní proti prezidentovi Trumpovi.

Americký Kongres v stredu začal spoločné rokovanie oboch komôr, pri ktorom mali formálne zrátať hlasy voliteľov z jednotlivých štátov a mal byť vyhlásený víťaz volieb, ktorým je demokrat Joe Biden. Trump však svoju prehru aj po dvoch mesiacoch odmieta uznať a v posledných dňoch nabádal svojich priaznivcov k protestom. V stredu vystúpil na manifestácii pri Bielom dome, pričom vyzval prítomných, aby sa následne vydali ku Kapitolu.

Po vniknutí demonštrantov na pôdu Kongresu mnoho ľudí na prezidenta naliehalo, aby vyzval svojich podporovateľov k odchodu. Trump v prvej reakcii na twitteri iba apeloval na protest bez násilia, potom nahral video, ktoré začal slovami „Chápem vašu bolesť, Viem, že to bolí. Mali sme voľby, ktoré nám boli ukradnuté".

Pri nepokojoch v Kapitole zomreli štyria ľudia, podľa denníka The Wall Street Journal viac ako desiatka policajtov utrpela zranenia a Trumpovi priaznivci tiež napáchali materiálne škody. Podľa mnohých za udalosti nesie zodpovednosť predovšetkým hlava štátu, ktorá sústavne šíri dezinformácie o voľbách. "Toto dnes spôsobil prezident, toto povstanie," povedal republikánsky senátor Mitt Romney.