Babiš prestal používať fotku s čiapkou inšpirovanou Trumpom, izraelský premiér zas ostránil fotku Trumpa zo záhlavia twitteru (FOTO)

Babiš prestal používať fotku s čiapkou inšpirovanou Trumpom, izraelský premiér zas ostránil fotku Trumpa zo záhlavia twitteru (FOTO) Foto Twitter Andrej Babiš

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odstránil fotografiu s dosluhujúcim prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom zo záhlavia svojho účtu na sociálnej sieti twitter. Podľa agentúry Reuters ide o zjavnú snahu dištancovať sa od svojho politického spojenca, ktorý kvôli násilnostiam v Kapitole čelí možnej ústavnej žalobe.

 Fotografia Netanjahua sediaceho vedľa Trumpa mala dlho na twitterovom profile @netanyahu prominentné miesto, mala demonštrovať blízke vzťahy konzervatívneho premiéra Izraela s republikánskym prezidentom Spojených štátov aj jeho popularitu v Izraeli.

Od utorkových skorých ranných hodín je miesto nej snímka zachytávajúca Netanjahua, ako dostáva covidovou vakcínu. Fotografiu sprevádza slogan izraelskej vakcinačný kampane: "Občania Izraela, vraciame sa k životu".

 

Netanjahu neodstránil Trumpovu fotografiu zo svojho profilu ani potom, čo republikánskeho prezidenta v novembrových voľbách porazil jeho demokratický rival Joe Biden. Fotka bola v decembri počas Chanuky krátko nahradená inou, čo vyvolalo špekulácie, že si chce izraelský predseda vlády od Trumpa nabudúce udržiavať odstup. Po uplynutí osemdenného židovského sviatku sa ale Trump na Netanjahuovom profile objavil znova, hoci na inej fotografii.

Zmiznutie amerického prezidenta z twitteru izraelského premiéra sa odohralo len deň pred očakávaným hlasovaním v Snemovni reprezentantov o ústavnej žalobe na Trumpa kvôli "podnecovaniu vzbury". Tou bol podľa predkladateľov útok Trumpových prívržencov na sídlo amerického Kongresu počas stredajšej schôdze k volebným výsledkom. K násiliu a výtržnostiam výrazne prispel sám prezident, ktorý sústavne šíril nepravdivé a nepodložené informácie o priebehu a výsledku volieb, na mítingoch aj na sociálnych sieťach burcoval svojich voličov a len tesne pred vypuknutím nepokojov svojich priaznivcov vyzval k pochodu na Kapitol. V dôsledku chaosu pri vpáde výtržníkov do Kongresu zomrelo päť ľudí.

Podobne ako Netanjahu sa už skôr zachoval aj český premiér Andrej Babiš, ktorý mal až do minulého týždňa na profilovej fotografii na twitteri červenú čiapku s nápisom Silné Česko po Trumpovom vzore, na čo niektorí jeho kritici poukazovali aj po nepokojoch v Kongrese. Vo štvrtok sa na Babišovom profile objavila iná fotografia, na ktorej má miesto červené šiltovky bielé rúško s českou vlajkou.