SpaceX vypustila na obežnú dráhu ďalších 60 satelitov pre sieť Starlink (VIDEO)

SpaceX vypustila na obežnú dráhu ďalších 60 satelitov pre sieť Starlink (VIDEO) Reprofoto youtube SpaceX

Z floridského mysu Canaveral odletela ďalšia séria 60 satelitov spoločnosti SpaceX pre sieť Starlink, ktorá má v budúcnosti umožniť prístup k internetu odkiaľkoľvek na Zemi. Prvý stupeň rakety Falcon 9 sa po vynesení družíc na obežnú dráhu vrátil na Zem, keď pristál v Atlantickom oceáne na plávajúcej plošine SpaceX. Úspešne tak zavŕšil svoj rekordný desiaty rok.

Potom, čo vystúpil do stanovenej výšky, sa prvý stupeň ako obvykle odpojil a prenechal druhému stupňu, aby družice dopravil na predbežnú orbitnú dráhu približne 290 kilometrov nad Zemou. Z nej potom jednotlivé aparáty pomocou vlastného pohonného systému vystúpia na určenú obežnú dráhu sústavy aparátov siete Starlink vo výške 550 kilometrov.

Predchádzajúcu zásielku 60 týchto satelitov vyniesla SpaceX do vesmíru tento týždeň v utorok. Pre použitý prvý stupeň rakety Falcon 9 to bol deviaty úspešný let aj s návratom.

S dnešnými 60 aparátmi celkový počet doteraz vypustených družíc Starlink prekročil 1600. Tento údaj zahŕňa aj prototypy, s ktorými sa na prevádzku siete nepočítalo, alebo prístroje, ktoré zlyhali. Funkčných satelitov by podľa údajov webu spaceflight Now malo byť už viac ako 1500.

Dnes použitý prvý stupeň Falcon 9 dokončil už svoju desiatu misiu. Okrem iného predvlani v marci vyniesol loď Crew Dragon pri jej prvom, nepilotovanom teste. V rámci projektu Starlink dnes letel siedmykrát. SpaceX sa od prvého úspešného návratu prvého stupňa svojej rakety v roku 2015 podarilo 83 takých pristátí. Spoločnosť sa snaží opätovným využívaním nosičov výrazne zlacniť lety do vesmíru a tiež zvýšiť ich frekvenciu.

Hlavným cieľom projektu Starlink je lepší prístup k vysokorýchlostnému internetu po celom svete, najmä vo vidieckych a odľahlých oblastiach. SpaceX pôvodne počítala s 1440 satelitmi, ale už získala súhlas pre 12.000 aparátov a uvažuje aj o neskoršom rozšírení siete využívajúcej až 30.000 družíc.