O2 ide bojovať s hoaxmi s novou stránkou aj s antivaxérkou či bývalým šíriteľom konšpirácií (VIDEO)

O2 ide bojovať s hoaxmi s novou stránkou aj s antivaxérkou či bývalým šíriteľom konšpirácií (VIDEO) Natáčanie deppfake videa Foto: O2

Spoločnosť O2 dnes spolu s herečkou Kristínou Tormovou, moderátorkou Zlaticou Švajdovou Puškárovou aj psychológom Dušanom Ondrušekom odštartovala novú iniciatívu, ktorou chce v dobe manipulácií, šírenia konšpirácií a nezmyslov priniesť viac rozumu na internet.

“Uvedomujeme si, že technológie vedia byť dobrý sluha, ale aj zlý pán. Umožňujú nám byť v kontakte s blízkymi, no slúžia aj na šírenie hoaxov, dezinformácií a konšpiračných teórií, ktoré vďaka širokej dostupnosti internetu a sociálnych sietí narástli do alarmujúcich rozmerov,” vysvetľuje motivácie O2 jeho generálny riaditeľ Igor Tóth.

Kampaň pokračuje v duchu dlhodobej iniciatívy Dátuj zodpovedne, v rámci ktorej O2 prinieslo kampaň #Nebuďpirát, ktorá upozorňovala ľudí na riziká používania mobilu za volantom a motivovala ich k bezpečnejšej jazde.

Aktuálne sa O2 chce zamerať na potrebu overovania si informácií. “Z nášho prieskumu vyplynulo, že približne pätina ľudí na Slovensku verí v zásadných témach, akými je napríklad pôvod covidu alebo očkovanie, skôr konšpiračným médiám. Naviac, ďalšia pätina neverí v týchto témach žiadnym médiám - ani mainstreamu, ani takzvanej alternatíve. So znepokojením sledujeme rozklad dôvery ľudí vo fakty a overené informácie,” hovorí I. Tóth.

“Cítime spoluzodpovednosť za to, ako ľudia používajú mobilné dáta. Chceme urobiť, čo je v našich silách, aby sme na internet vrátili rozum, posilňovali kritické myslenie a pomáhali kultivovať informačné prostredie na Slovensku,” dodáva I. Tóth.

 Ako chce O2 vrátiť rozum na internet:

1. Kampaň odštartovala na webe Markízy falošným videom s moderátorkou Zlaticou Švajdovou Puškárovou.

Podrobnosti: Priznanie Zlatice Švajdovej Puškárovej a deepfake (VIDEO)

2. O2 spustila nový web datujzodpovedne.sk, kde ľudia nájdu jednoduché tipy a rady, ako sa nedať nachytať, ako aj krátky test mediálnej gramotnosti. Operátor sa snaží edukovať aj pomocou odmeny. Po absolvovaní testu mediálnej gramotnosti získajú ľudia aktivačný kód na neobmedzené mobilné dáta na deň. Ak nie sú zákazníkmi O2, môžu dáta darovať. Ak do testu pozvú aj známeho, môžu získať ďalší aktivačný kód. Na krátky kvíz nadväzuje aj náročnejší rozšírený kvíz.

“Naši zákazníci si môžu urobiť taký malý ‘vodičák na internet’. Kvízom chceme otestovať a zlepšiť ich kritické myslenie. Za to, že takto prejavia záujem dátovať zodpovedne, im dáme dáta zadarmo,” hovorí Lucia Petrášová, riaditeľka úseku značky a komunikácie O2.

O2 zároveň umiestni symbol kampane - šípku “Zdieľaj s rozumom” - na vybrané nové mobily a ďalšie zariadenia predané v kamenných predajniach.

3. Nie je hanba naletieť, hovoria bývalí konšpirátori aj influenceri
“Našou kampaňou sa v žiadnom prípade nechceme vysmievať z ľudí, ktorí uverili hoaxu. Zdôrazňujeme, že nie je hanba naletieť, ale nepoučiť sa,” vysvetľuje Petrášová. “Na webe, sociálnych sieťach aj v predajniach komunikujeme príbehy ľudí, ktorí v minulosti verili nepodloženým informáciám alebo rôznym konšpiračným teóriám, no dokázali sa z toho poučiť a prehodnotiť svoj postoj na základe faktov.”

Bývalý šíriteľ konšpirácií o tom, ako prepadol globálnym sprisahaniam a medicínskym nezmyslom:

Príbehy bývalých konšpirátorov dopĺňajú rady, ako kriticky myslieť od psychologičky SAV Vladimíry Čavojovej a tipy na to, ako sa baviť s konšpirátormi a “trollmi” od psychológa a experta na riešenie konfliktov Dušana Ondrušeka.

Kampaň podporia j ďalší influenceri, okrem iných Fero Joke, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Mária Čírová, Lucy Pug alebo Kveta Horváthová, ktorá sa sama nedávno nevedomky stala obeťou falošnej kampane, kedy jej tvár a meno bez jej súhlasu použil predajca produkov na chudnutie.

4. Návrat rozumu na internet podporí Férová nadácia 60 000 eurami

Férová nadácia O2 vypisuje verejnú výzvu a hľadá digitálne vzdelávacie projekty, platformy a iniciatívy pôsobiace v oblasti mediálnej gramotnosti a formovania kritického myslenia detí, mladých a ich učiteľov. Taktiež podporí projekty zamerané na kultiváciu informačného priestoru, vyvracanie hoaxov, publikovanie overených informácií a potláčanie nenávistných prejavov.

Projekty môžu žiadatelia prihlasovať do 19. 6. 2021. Podmienkou je, aby boli zamerané na širokú cieľovú skupinu, mali verejnoprospešný charakter a ich realizácia bola plánovaná najneskôr do 31.12.2021.

Podrobnejšie informácie a online prihlášku nájdu uchádzači na kampaňovom webe datujzodpovedne.sk a na webe Férovej nadácie.