Priznanie Zlatice Švajdovej Puškárovej a deepfake (VIDEO)

Priznanie Zlatice Švajdovej Puškárovej a deepfake (VIDEO) Reprofoto youtube Markíza

Na youtube stránke televízie Markíza sa v pondelok večer objavilo video, v ktorom moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová vysvetľuje, že sa mýlila, keď propagovala očkovanie a rúška.

V skutočnosti, ako sa neskôr na videu ukáže, je to herečka Kristína Tormová, ktorá vysvetľuje, že nie všetko, čo počujete a vidíte, je pravda, aj keď to tak môže vyzerať.  "Konšpirácie a manipulácie môžu uškodiť vám aj vašim blízkym. Datujte zodpovedne a zdieľajte s rozumom," radí herečka a odkazuje na projekt O2 datujzodpovedne.sk.

Video je súčasťou novej iniciatívy O2, ktorou chce vrátiť rozum na internet.

 Deepfake videá, v ktorých sa dá pomocou technológie upraviť tvár, hlas kohokoľvek na inú identitu, sú na sociálnych sieťach mimoriadne „obľúbené“. Šíria sa ako zábava, no sú aj ukážkou, ako jednoducho sa dá manipulovať. V obehu sú totiž aj mnohé videá, ktoré zmiatli divákov, vyzerali natoľko realisticky, že im mnoho ľudí uverilo.

Odporúčame aj: O2 ide bojovať s hoaxmi s novou stránkou aj s antivaxérkou či bývalým šíriteľom konšpirácií (VIDEO)

Tvorcom algoritmu pri deepfake s moderátorkou Markízy je slovenský informatik, softvérový vývojár a popularizátor umelej inteligencie Martin Spano. Deepfake video produkovalo štúdio Ekran na open-source platforme Faceswap. "Aby bola ilúzia dokonalá, musela sa umelá inteligencia tri týždne učiť – teda skenovať a spracovávať videá so Zlaticou Švajdovou Puškárovou – aby dokázala autenticky nasimulovať jej mimiku a črty tváre počas prejavu. Na natočený materiál s Kristínou Tormovou bola následne prenesená simulovaná tvár Zlatice. Výsledkom je na prvý pohľad autentický prejav Zlatice Švajdovej Puškárovej, ktorá sa pritom natáčania vôbec nezúčastnila," povedal Spano. Aj keď samotná Zlatica Švajdová Puškárová vo videu neúčinkovala, vzniklo s jej súhlasom aj so súhlasom TV Markíza.

Vizitka kampane Zdieľaj s rozumom

Klient: O2 - Lucia Petrášová, Štefan Póša, Michaela Sakálová, Tereza Molnár, Andrea Baloghová,  Veronika Vicenová, Michal Mironov, Tomáš Štrba, Peter Varga, Majdži Hadzimová,Ivan Štubniak, Natália Gaďová
Agentúra: Free Andy
Creative director: Juraj Bartoš
Strategic planner: Emil Myjavec, Juraj Pobjecký
Art director: Jakub Reken, Viki Babjaková
Copywriter: Tomáš Slobodník
Account manager: Katarína Arbe, Ivana Šramatá, Ivka Pavlišinová, Michaela Ostricová
Režisér: Juraj Bartoš
Produkcia: JOJ Production, Katarína Kintlerová, Petra Geciová
Postprodukcia: Ekran studio
Deepfake Voice: Martin Spano
Audio postprodukcia: Bajko Soundproduction

Odporúčame aj: Šíri sa deepfake video, v ktorom sa Čaputová mení na Harabina (VIDEO)

 Čo je deepfake?

Využíva techniku digitálnej syntézy ľudského obrazu založenej na umelej inteligencii, kde sa prekrývajú existujúce snímky. Vytvárajú sa tým falošné videá, na ktorých v skutočnosti nie sú osoby, ktoré divák vidí, ale boli tam dodatočne pridané.

Jedno z najznámejších je video z roku 2017 s Barackom Obamom, na ktorom je upravená mimika tváre bývalého amerického prezidenta tak, aby bola zhodná s doplnenou zvukovou stopou. Autormi videa sú vedci z Washingtonskej univerzity, ktorí chceli cez „synthetics Obama“ ukázať, že sa politikovi dajú vložiť do úst akékoľvek slová, ktoré nikdy nepovedal.