Apple ustúpil vývojárom, umožní platby za aplikácie inak ako cez App Store

Apple ustúpil vývojárom, umožní platby za aplikácie inak ako cez App Store

Americká spoločnosť Apple sa rozhodla ustúpiť v spore s vývojármi a po dohode s nimi umožní, aby tvorcovia aplikácií mohli priamo kontaktovať zákazníkov a informovať ich o iných možnostiach platby ako cez virtuálny obchod App Store, ktorý patrí Applu. Technologický gigant to oznámil v tlačovej správe. To je zásadná zmena doterajšieho postoja, pretože Apple sa tomu až donedávna bránil.

 Apple tvorcom aplikácií zakazoval, aby zákazníkov sami e-mailom kontaktovali a nasmerovali na iné platobné metódy. Spor sa viedol o výške poplatkov, ktoré tvorcovia aplikácií museli Applu odvádzať za to, že môžu svoje aplikácie ponúkať cez jeho virtuálny obchod. Apple vyberal až 30 percent z hrubých tržieb, vlani ale tento poplatok znížil na polovicu tým tvorcom, ktorí z predaja nezískajú viac ako milión dolárov.

Teraz môžu vývojári využívať informácie získané vo svojich aplikáciách, napríklad e-mailovú adresu, na komunikáciu so zákazníkmi. Môžu im teda povedať, ako za využívanie aplikácie platiť inak a lacnejšie, než prostredníctvom platobnej brány Applu.

"Tak ako vždy, vývojári nebudú Applu odvádzať poplatok zo žiadneho nákupu vykonaného mimo ich aplikáciu alebo App Store. Užívatelia s takou komunikáciou musia súhlasiť a musia mať právo ju odmietnuť," uviedol Apple.

Zmena prístupu je výsledkom urovnania hromadnej žaloby, ktorú na Apple podali vývojári. Tí tvrdia, že Apple zmonopolizoval distribúciu aplikácií vo svojom operačnom systéme iOS a nákupy v prostredí aplikácie. Dosiahol tak podľa nich toho, že vývojári sú nútení Applu odvádzať neúmerne vysoké poplatky, poznamenal server CNBC.

Okrem tohto sporu, ktorý Apple urovnal, čelí firma výraznému tlaku aj kvôli tomu, aby zmenila pravidlá v obchode App Store aj výšku poplatkov, ktoré vyberá za možnosť umiestniť aplikáciu vo svojom virtuálnom obchode. Na Apple v tomto smere tlačia regulačné orgány aj zákonodarcovia na celom svete, najmä v Európskej únii a v Spojených štátoch. Teda na trhoch, ktoré si Apple nemôže dovoliť ignorovať.

Veľkú mediálnu pozornosť k sebe pritiahol spor, ktorý Apple viedol s tvorcom počítačové hry Fortnite, spoločnosťou Epic Games. Obe firmy sa stretli pred súdom, kde sa objavil aj šéf Applu Tim Cook. Verdikt zatiaľ nepadol, očakáva sa ale ešte tento rok.