Deepfake video so Švajdovou Puškárovou a Tormovou malo zásah až na 1,5 milióna používateľov (VIDEO)

Deepfake video so Švajdovou Puškárovou a Tormovou malo zásah až na 1,5 milióna používateľov (VIDEO) Reprofoto youtube O2

Video, v ktorom operátor O2 ukázal, ako ľahko sa dá manipulovať s informáciami, láme rekordy.

V máji O2 v rámci iniciatívy datujzodpovedne.sk. Zverejnila deepfake video, v ktorom moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová (v skutočnosti Kristína Tormová) vysvetľuje, že sa mýlila, keď propagovala očkovanie a rúška, láme rekordy. V skutočnosti niečo také moderátorka nikdy nepovedala. Video, na ktorom operátor vysvetľuje, že nie všetko, čo počujete a vidíte, je pravda, aj keď to tak môže vyzerať, malo rekordný zásah.

25. mája operátor spustil práve týmto videom kampaň Zdieľaj s rozumom, ktorej cieľom bolo varovať ľudí, že hoaxy a dezinformácie majú potenciál ublížiť im, ako aj ich blízkym. „Toto deepfake video sa medzičasom stalo najúspešnejším príspevkom na všetkých sociálnych sieťach O2 v celej jeho histórii. Len na Facebooku malo toto video zásah viac ako 1,7 mil., pričom organický zásah tvoril viac ako 1,5 mil. používateľov. Najviac nás teší to, že video sa teší vysokej miere pozretia, do konca ho dopozeralo až 18 % všetkých zasiahnutých ľudí, čo je viac ako 300 tisíc pozretí,“ hovorí Lucia Petrášová, šéfka komunikácie a značky O2 Slovakia.

"Konšpirácie a manipulácie môžu uškodiť vám aj vašim blízkym. Datujte zodpovedne a zdieľajte s rozumom," radila vo videu herečka a odkazovala na projekt O2 datujzodpovedne.sk.

Zákazníci na webe datujzodpovedne.sk si mohli vyskúšať test mediálnej gramotnosti. Web datujzodpovedne.sk navštívilo viac ako 100 000 ľudí a samotný kvíz si spustilo takmer 43 000 návštevníkov.

„To znamená, že viac ako tretina návštev webu viedla k spusteniu kvízu, čo je veľmi pekný výsledok. Priemerné skóre dosiahnuté v kvíze bolo 9,5 z 12 a rozdali sme viac ako 11 000 kódov na neobmedzené dáta. Ešte dôležitejší je však pre nás fakt, že sme mali možnosť otvorene hovoriť o potrebe mediálnej gramotnosti a overovania informácií. Najdôležitejším výsledkom tejto kampane by bolo to, keby sme v našom informačnom priestore zaznamenali pokles miery dezinformácií a dosiahli to, aby ľudia začali myslieť kritickejšie a dôsledne si overovali fakty. Tomuto sa snažia pomôcť aj projekty, ktorým sme udelili grant Férovej nadácie v rámci výzvy Vráťme spolu rozum na internet,“ dodáva Lucia Petrášová.

Operátor O2 sa dlhodobo v rámci spoločenskej zodpovednosti venuje vzdelávaniu, formovaniu kritického myslenia a rozvoju mediálnej gramotnosti.