Google rozšíril program pre platenie médiám do Japonska

Google rozšíril program pre platenie médiám do Japonska Ilustr. foto Google

Americká internetová spoločnosť Google rozšírila svoj program pre platenie médiám do Japonska. Vďaka službe News Showcase tam jeho používatelia získajú prístup k správam od viac ako 40 denníkov a tlačových agentúr.

Informovala o tom agentúra Kjódó. Google sa na podobnom usporiadaní už skôr dohodol v niektorých európskych krajinách, a tiež v krajinách Južnej Ameriky.

Užívatelia Googlu získajú prístup k obsahu japonských médií, ako je denník Asahi Šimbun alebo agentúra Kjódó. Aký poplatok za to bude Google japonským médiám odvádzať, nebolo zverejnené. Služba News Showcase bude dostupná na stolných počítačoch aj v inteligentných telefónoch.

Každé médium bude ponúkať niekoľko titulkov s odkazom na svoje stránky. Vydavatelia, ktorí poskytujú iba platený obsah, sa budú môcť rozhodnúť, či ho touto cestou voľne sprístupnia, alebo nie.

Google prichádza s programom News Showcase v čase, keď jemu samotnému rastú príjmy z reklamy, zatiaľ čo vydavateľom príjmy klesajú kvôli nižšiemu záujmu o tlačené médiá. Očakáva sa, že licenčný program príjmy vydavateľov zvýši a zdvihne aj záujem o predplatné.

Google prišiel so službou News Showcase vlani v októbri, od tej doby sa do nej zapojilo na 1000 rôznych médií z viac ako desiatky krajín, vrátane agentúry Reuters a mediálnej spoločnosti News Corp, ktorá je materskou spoločnosti denníka The Wall Street Journal (WSJ). Technologický gigant predpokladá, že do služby od jej spustenia po nasledujúce tri roky vloží miliardu dolárov.