Z uzamknutých iPhonov môžu odchádzať nepovolené platby (VIDEO)

Z uzamknutých iPhonov môžu odchádzať nepovolené platby (VIDEO) Foto: Apple

Z uzamknutých chytrých telefónov iPhone od amerického výrobcu Apple môžu odchádzať nepovolené platby, a to aj vo väčších objemoch. Podľa serveru BBC to zistili výskumníci z katedier pre počítačové vedy univerzít v Birminghame a v Surrey. Apple tvrdí že na vine je platobný systém Visa.

Vedci vo videu ukázali, že je možné z uzamknutého iPhonu vykonať bezkontaktnú platbu vo výške 1000 libier (1 167 eur). Využili k tomu platobnú funkciu Apple Pay, ktorá bola vytvorená v spolupráci so spoločnosťou Visa, aby ľuďom uľahčila napríklad rýchlo zaplatiť za lístok pri vstupe do londýnskeho metra.

Tento problém sa podľa výskumníkov týka platobných kariet Visa nastavených v režime Express Transit v peňaženke iPhonu. Express Transit je funkcia Apple Pay umožňujúca vykonávať rýchle bezkontaktné platby bez odblokovania telefónu, napríklad dotykom. Možno ju ale zneužiť.

Podľa výskumníkov je pritom rozhodujúce, aby bolo k dispozícii pripojenie na internet. Zneužitý platobný terminál sa podľa nich pritom vôbec nemusí nachádzať v blízkosti telefónu obete. "Môže byť aj na inom kontinente, než kde je iPhone," cituje BBC doktorku Ioan Boureanuovú zo Surreyskej univerzity.

Apple uviedol, že na vine je Visa. Spoločnosť sprostredkujúca platby sa ale bráni, že pri testovaní v laboratóriu sa systém javil bezpečný a tento typ útokov ako nepravdepodobný. Podľa BBC zatiaľ nie je známe, že by medzeru v systéme už objavili a zneužívali hackeri.