Po LinkedIne sa rozhodol odísť z Číny aj gigant Yahoo

Po LinkedIne sa rozhodol odísť z Číny aj gigant Yahoo Ilustr. foto: Yahoo

Americká internetová spoločnosť Yahoo odchádza z čínskeho trhu, zdôvodňuje to stále náročnejšími podmienkami pre podnikanie. Uviedla to dnes agentúra AP. V Číne sa podľa firmy začína meniť aj právne prostredie, ktoré jej tam ďalšie pôsobenie komplikuje. Yahoo, podobne ako mnoho ďalších západných firiem, podlieha v Číne masívnej cenzúre.

 

Firma, ktorá patrí k priekopníkom e-mailových služieb, v Číne pôsobila asi 20 rokov. Od 1. novembra prestáva poskytovať služby v tejto najľudnatejšej krajine sveta, postupne tak užívateľom z pevninskej Číny nebudú dostupné.

"Spoločnosť Yahoo sa naďalej stavia za práva našich používateľov a za slobodný a otvorený internet. Našim používateľom ďakujeme za podporu," píše sa v oznámení firmy, z ktorého cituje agentúra AP.

Yahoo je už druhou veľkou technologickou firmou zo Spojených štátov, ktorá sa v posledných týždňoch rozhodla svoje aktivity v Číne utlmiť alebo ukončiť. V októbri oznámila spoločnosť LinkedIn zo skupiny Microsoft, že do konca roka v Číne zavrie svoju internetovú profesijnú sieť a začne tam ponúkať len elektronickú nástenku s ponukou práce.

Spoločnosť Yahoo svoje aktivity v Číne už v minulosti utlmila, v roku 2015 sa potom rozhodla zavrieť svoju kanceláriu v Pekingu. Jej odchod z Číny je do značnej miery symbolický, pretože časť služieb tam firma aj tak nemohla ponúkať. Čínske úrady blokovali aj jej hlavný webový portál.

"Ale aj tak - odchod spoločnosti Yahoo je pripomienkou rastúcich ťažkostí, ktorým čelia zahraničné firmy pôsobiace v Číne," poznamenal k oznámeniu firmy Yahoo server denníku The Wall Street Journal (WSJ). "Miestni regulátori tento rok pritiahli opraty pri bezpečnosti dát, súkromí aj pri obsahu na internete," dodal americký denník. Firma v minulosti v Číne prevádzkovala aj hudobné a e-mailové služby. Po roku 2010 ale aj tie boli kvôli postoju čínskych úradov ukončené.

Oznámený odchod sa časovo kryje so zavádzaním nového čínskeho zákona na ochranu osobných údajov. Jeho zmyslom je obmedziť zber dát medzi veľkými internetovými spoločnosťami, platiť začal od 1. novembra. Technologické firmy dáta užívateľov zbierajú najmä preto, aby mohli ponúkať služby na mieru. Táto prax má ale mnoho kritikov aj v ďalších krajinách, vrátane západných.

Čínski používatelia internetu, ktorí dnes navštívili webové stránky prevádzkované spoločnosťou Yahoo, teda napríklad AOL.com, alebo mediálnymi spoločnosťami TechCrunch a Engadget, sa dozvedeli, že služby Yahoo už nebudú z pevninskej Číny dostupné. Čínski používatelia súvisiacich aplikácií, ako je napríklad Yahoo Weather, začali už v októbri dostávať upozornenie, že tieto aplikácie prestanú k 1. novembru fungovať.

Ďalšie aplikácie od spoločnosti Yahoo, napríklad Yahoo Finance a Yahoo Mail, začali z čínskeho obchodu s aplikáciami spoločnosti Apple miznúť už 14. októbra. Upozornila na to webová stránka Applecensorship.com, ktorú prevádzkuje anonymná anticenzorná aktivistická skupina GreatFire.

Čínske úrady internet výrazne cenzurujú a od firiem, ktoré v krajine poskytujú internetové služby, vyžadujú spoluprácu. Poskytovatelia týchto služieb tak sami musia blokovať obsah, ktorý je v Číne považovaný za nežiaduci. Sú to mnohé témy, od politických až napríklad po návody na teroristické útoky.

Nová regulácia zameraná na ochranu súkromia a osobných údajov zvýšila neistotu a náklady firmám, ktoré v Číne pôsobia a ktoré sa budú musieť novým pravidlám prispôsobiť. Niektoré firmy preto radšej odídu, než aby pristúpili na ďalšie podnikateľské riziká s tým spojené, poznamenal Cameron Johnson z konzultačnej spoločnosti FAO Global v Šanghaji.

Peking v kontinentálnej Číne blokuje aj väčšinu zahraničných sociálnych médií a vyhľadávačov, ako je Facebook alebo Google. Používatelia v Číne, ktorí chcú mať k týmto webom prístup, blokovanie obchádzajú využívaním virtuálnych súkromných sietí (VPN).