Spoločnosť Allegro kupuje e-shopy Mall Group a kuriérnu firmu WeDo

Spoločnosť Allegro kupuje e-shopy Mall Group a kuriérnu firmu WeDo Ilustr. foto: Mall Group

Poľská spoločnosť Allegro sa dohodla na prevzatí stopercentného podielu v českej skupine e-shopov Mall Group a kuriérnej firme WeDo. Allegro transakcia vyjde až na 975 miliónov eur, uviedla v tlačovej správe skupina Rockaway Capital. Tá je spolu so skupinami PPF a EC Investments doterajším spoluvlastníkom Mall Group.

"Pre skupinu Rockaway Capital je to najväčší obchod v jej histórii a zároveň vyvrcholenie príbehu, ktorý sme začali písať v roku 2014, keď sme stavili na oblasť e-commerce a začali budovať vtedy ešte E-commerce Holding," zhodnotil transakciu zakladateľ Rockaway Capital Jakub Havrlant Skupinu Mall Group sa podľa neho podarilo predať v situácii, ktorá je kombináciou úspešných výsledkov firmy, záujmu investorov a priaznivej situácie na trhu.

Poľská nákupná platforma Allegro kupuje Mall Group a WeDo za cenu 881 miliónov eur, ktorá vychádza z pevného ocenenia vo výške 925 miliónov eur upraveného o dlh a podobné položky vo výške 44 miliónov eur. Konečná cena môže byť navýšená až o 50 miliónov eur v závislosti od výkonnosti Mall Group.

Zhruba 47 percent ceny bude uhradených akciami Allegra. "Takže súčasní akcionári Mall Group sa budú na tomto príbehu ďalej podieľať," uviedol hovorca Rockaway Capital Pavel Kalouš.

Kúpou získa poľská spoločnosť skupinu Mall Group a logistické aktíva spoločnosti WeDo v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Slovinsku, Chorvátsku a Poľsku. Transakcia sa netýka spoločností Vivantis, Mall Pay, ani Mall.TV a Košík.cz, ktoré boli už v minulosti z Mall Group vyčlenené.

Do skupiny Mall Group patrí okrem internetového trhoviska Mall aj napríklad e-shop s elektronikou CZC.cz. Firma je spoluvlastnená investičnou skupinou Rockaway Capital Jakuba Havrlanta, investičnou skupinou PPF a EC Investments Daniela Křetínskeho a Patrika Tkáča. Úloha riadiaceho akcionára pripadá skupine Rockaway.

Mall Group v obchodnom roku končiacom tento rok 31. marca zvýšila obrat o 26 percent na 20,7 miliardy korún a prvýkrát skončila v zisku. Počet objednávok sa medziročne zvýšil o 31 percent na 14 miliónov.

Kuriérska firma WeDo vznikla vlani na jeseň na základoch prevzatia vtedajšej kuriérskej služby InTime a siete výdajných miest Uloženka. Za prvý rok svojej existencie prepravila takmer desať miliónov zásielok. Spoluvlastníkmi WeDo sú, rovnako ako v prípade Mall Froup, skupiny PPF, EC Investments a Rockaway Capital.