Twitter zakazuje zdieľanie fotiek súkromných osôb bez ich súhlasu

Twitter zakazuje zdieľanie fotiek súkromných osôb bez ich súhlasu

Zdieľať na sociálnej sieti Twitter fotografie či videá bežných ľudí bez súhlasu zobrazených jednotlivcov je najnovšie proti pravidlám platformy. Tá aktuálne oznámila zmenu s tým, že keď im ľudia nahlásia zábery zverejnené bez ich súhlasu, bude tento obsah odstránený. Výnimku však majú snímky známych osobností či iných ľudí publikované "vo verejnom záujme".

"Počnúc dneškom nebudeme povoľovať zdieľanie súkromných médií, ako sú obrázky alebo videá súkromných jednotlivcov, bez ich súhlasu," oznámila sociálna sieť. "Ľudia by mali mať možnosť sa rozhodnúť, či určitá fotka je alebo nie je verejne zdieľaná," ​​vysvetľovala sociálna sieť v twitterovom príspevku v utorok.

Twitter svojím novým rozhodnutím rozšíril o ďalšiu položku zoznam zakázaného obsahu pod kategóriou "súkromných informácií". Pravidlá už skôr nepovoľovali bez súhlasu zverejňovať niečiu adresu, doklady totožnosti, neverejné kontaktné informácie či údaje o bankových účtoch a kreditných kartách. Za hranou je tiež vyhrážať sa niekomu publikovaním osobných údajov či k tomu nabádať niekoho iného.

Proti zverejňovaniu záberov súkromných osôb sa vraj sociálna sieť rozhodla zakročiť preto, že môže "potenciálne narušiť súkromie človeka a viesť k psychickej či fyzickej ujme". "Panujú rastúce obavy zo zneužitia médií a informácií, ktoré nie sú inde na internete dostupné, ako nástroje obťažovania, zastrašovania a odhalenia identity jednotlivcov," uvádza Twitter.

"Keď nás upozorní zobrazený jednotlivec alebo jeho oficiálny zástupca, že nesúhlasili so zdieľaním ich súkromného obrázku či videa, odstránime ho," píše sa ďalej v tlačovej správe. Správcovia sociálnej siete sa však podľa nej vždy budú snažiť zohľadniť kontext zverejnenia daného materiálu. Twitter podotýka, že používatelia napríklad môžu zábery neznámeho človeka zverejniť v snahe pomôcť ľuďom zapojeným v "krízovej situácii".

Nová politika sa všeobecne nevzťahuje na obsah zobrazujúci "verejné osobnosti či jednotlivcov, keď sú obrázky či videá a pripojený text tweetu zdieľané vo verejnom záujme" alebo inak obohacujú verejnú debatu. Twitter však chce zasahovať v prípadoch, keď sú snímky známych ľudí šírené v snahe ich obťažovať alebo zastrašovať.