Marián Balázs založil nový magazín

Foto: Občianska platforma Foto: Občianska platforma

Global web, je názov nového webu, ktorý v lete založil Marián Balázs.

 

 

„Nový nezávislý, nekomerčný a neziskový internetový magazín," takto sa charakterizuje nový web bývalého kňaza a poradcu premiérky Mariána Balázsa s názvom Global magazín, ktorý vznikol v júli. Cieľom nového magazínu je "ponúknuť hlbší pohľad na udalosti a v širšom kontexte. Sústreďujeme sa na dôležité otázky a nezdieľame povrchný a bulvarizujúci prístup."
Marián Balázs je šéfedítorom magazínu. V Global magazíne majú články aj humorista Rasťo Piško, bývalá známa novinárka Ľuba Lesná, ktorá za Ivety Radičovej pracovala na tlačovom oddelení na Úrade vlády. Píše aj Pavol Podola, prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie, žijúci v Nemecku.

"Popri okruhu skúsených spolupracovníkov a autorov dávame priestor aj začínajúcim či príležitostným publicistom, ktorí majú potenciál prispieť k hlbšej a poctivejšej diskusii o aktuálnych témach," píše sa na stránke.

Medzi prvými článkami bola napríklad téma od Balázsa Cirkev v NDR a tajná služba Stasi. Jeden z posledných článkov Cynická inaugurácia, sa vracia ku kauze odvolania arcibiskupa Bezáka.
Obsah je rozdelený do podkategórií: Názory, Spoločnosť, Kultúra, Fórum, Európa Zo svetovej tlače a ďalšie.



Nový magazín má podobnú štruktúru ako internetový magazín AM Report.sk, ktorý Balázs pred rokom spoluzakladal pri Akadémii médií. Ten chystá v súčasnosti redizajn a chce byť výraznejšou platformou pre začínajúcich autorov, študentov Akadémie médií. Seniór šéfredaktorom AM Reportu je Ján Füle a junior šéfredaktorom Ladislav Vavro.

 

Balázs, bývalý františkánsky kňaz, bol v rokoch 2010-12 šéfom poradcov premiérky Ivety Radičovej. V minulosti zakladal časopis Zrno, Listy a písal pre viacero médií, napríklad Domino fórum. Od decembra 2012 do júla 2013 bol šéfredaktorom internetového magazínu AM Report. V roku 2013 založil občiansku iniciatívu Občianska platforma.