Weby Českej televízie dnes napadli hackeri

Weby Českej televízie dnes napadli hackeri Ilustr. reprofoto youtube BIS

Internetové stránky Českej televízie dopoludnia štyri hodiny čelili masívnemu hackerskému útoku a boli zhruba do 12.30 hod. väčšinou nedostupné. Dôvodom DDoS útoku, ktorý zahlcuje servery, bol zrejme dnešný štart zimných olympijských hier (ZOH) v Pekingu. ČTK to povedala hovorkyňa ČT Karolína Blinková.

"Dnes štartuje olympiáda. A to je pravdepodobne aj dôvod, prečo naše weby čelia vskutku masívnemu DDoS útoku. Robíme, čo môžeme, ale prosíme o zhovievavosť," uviedla ČT dopoludnia na oficiálnom twitterovom účte.

Nefungovala domovská stránka Českej televízie, chybu hlásili aj stránky iVysílání a živého vysielania. Mimo prevádzky bola aj služba HbbTV alebo mobilné aplikácie. Naopak na web ČT24 sa dalo dostať.

"V sobotu sme čelili asi dvojhodinovému výpadku, ktorý pravdepodobne s týmto dnešným masívnym útokom súvisel. Pôvodcu nie je jednoduché zistiť, môže sa jednať o tisíce zdrojov po celom svete, ktoré nás takto zahlcujú," dodala Blinková.

Pred kybernetickými útokmi na ciele v ČR varoval na konci januára Národný úrad pre kybernetickú bezpečnosť. Dával ich do spojitosti so situáciou na Ukrajine. V prípade médií je podľa úradu vyššia pravdepodobnosť práve DDoS útokov. Pri útoku DDoS (distributed denial-of-service) sa hackeri snažia zaplaviť sieť neobvykle vysokým objemom dátovej prevádzky s cieľom ochromiť ju, aby nezvládla rozsah požadovaných dát.

„Ak je nejaká webová služba nadmerne vyťažená, stačí výrazne menšie úsilie na to, aby bola pomocou DDoS útoku vyradená alebo obmedzená. V tomto prípade ale nemáme dostatočné informácie na to, aby sme mohli s určitosťou popísať pozadie incidentu. Zároveň tu nie je celkom jasná motivácia prípadného útočníka, ktorou spravidla býva konkurenčný boj alebo poškodenie reputácie,“ uviedol technický riaditeľ bezpečnostnej firmy Eset Miroslav Dvořák.