Ruský cenzorský úrad zablokoval prístup už aj na Facebook a Twitter

Ruský cenzorský úrad zablokoval prístup už aj na Facebook a Twitter Ilustr. foto: Facebook Roskomnadzor

Rusko sa rozhodlo zablokovať prístup k sociálnej sieti Facebook, oznámil dnes cenzúrny úrad Roskomnadzor. Krok zdôvodnil tým, že americký prevádzkovateľ tejto siete diskriminuje ruské médiá.

 Agentúra Interfax predtým uviedla, že Twitter je rovnako zablokovaný ako Facebook.

Úrad už zablokoval prístup k mnohým ďalším médiám - robí tak v snahe kontrolovať správy o ruskej invázii na Ukrajinu.

Rusko už zablokovalo prístup k ruskojazyčnej službe BBC News, k informačnému portálu Meduza sídliacemu v Rige, Rádiu Slobodná Európa/Rádiu Sloboda (RFE/RL) alebo k staniciam Deutsche Welle a Hlas Ameriky. Nezávislý denník Novaja Gazeta oznámil, že kvôli hrozbe súdneho postihu odstránil zo svojich stránok články na tému ruskej invázie na Ukrajinu.

Roskomnadzor uviedol, že od októbra 2020 došlo k 26 prípadom diskriminácie ruských médií zo strany Facebooku. Táto sociálna sieť podľa neho obmedzila prístup štátom podporovaným kanálom, ako je RT a tlačová agentúra RIA.

Facebook tento týždeň uviedol, že obmedzil prístup ku kanálu RT a k portálu Sputnik v celej Európskej únii. Dodal, že tiež celosvetovo odstraňuje obsah z facebookových stránok od ruských štátom kontrolovaných spoločností a účtov na sieti Instagram, rovnako ako príspevky obsahujúce odkazy na tieto informácie na facebooku.

Moskva už pred týždňom oznámila obmedzenia prístupu a spomalenia prevádzky siete Facebook.

Ruské úrady od začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu z 24. februára zosilneli tlak na posledné nezávislé médiá a na veľké sociálne siete. Ruskí poslanci predstavili zákon, ktorý počíta s vysokými trestami pre tých, ktorí šíria nepravdivé informácie o armáde.