Ruský cenzúrny úrad zablokoval médiá spojené s Prigožinom aj jeho troliu farmu

Ruský cenzúrny úrad zablokoval médiá spojené s Prigožinom aj jeho troliu farmu Ilustr. foto: Roskomnodzor

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor zablokoval weby médií spojené so šéfom ruských žoldnierov Jevgenijom Prigožinom. S odvolaním sa na záznam cenzúrneho úradu o tom informoval ruský denník Kommersant s tým, že úrad svoj krok nevysvetlil. Medzi zablokovanými webmi sú napríklad stránky agentúry RIA FAN.

Z Ruska sa podľa Kommersantu nemožno dostať ani na stránky Prigožinovej mediálnej skupiny Patriot, pod ktorú spadajú všetky ním kontrolované médiá. Samotný portál mediálnej skupiny však na zozname Roskomnadzoru nie je.

Mediálna skupina Patriot, známa aj ako "trolia farma", ktorá je zodpovedná za šírenie falošných a demagogických správ, podľa ruských nezávislých médií už ale nefunguje asi týždeň a jej činnosť je paralyzovaná. V sobotu, keď Wagnerovci Prigožina tiahli na protest proti ruskému armádnemu vedeniu na Moskvu, väčšina zamestnancov mediálnej skupiny neprišla do práce, napísal portál The Bell. Portál Meduza s odvolaním sa na jedného z bývalých pracovníkov uviedol, že Prigožin vedúcim pracovníkom svojej mediálnej skupiny oznámil, že "odchádza z verejného priestoru".

Vo štvrtok informovala o ukončení činnosti aj sociálna sieť JaRus, ktorá je podľa Kommersantu taktiež spojená s Prigožinom. Ruský investigatívny portál Dosje predtým napísal, že sieť financuje Prigožin a že na platforme prakticky nie sú živí používatelia.

Prigožin minulý piatok večer ohlásil protest proti ruskému armádnemu vedeniu, na čo jeho muži podnikli ťaženie z Ukrajiny cez ruský Rostov na Done smerom na Moskvu. V sobotu Prigožin svoj protest odvolal. Na základe dohody, ktorú pomohol sprostredkovať bieloruský líder Alexander Lukašenko, sa Prigožin uchýlil do Bieloruska. Ruská FSB pôvodne v súvislosti s Prigožinovými krokmi začala trestné stíhanie na základe podozrenia z ozbrojenej vzbury, po niekoľkých dňoch ale toto stíhanie pozastavila.