Klikli ste na podvodnú správu? Polícia radí, čo s tým hneď robiť

Klikli ste na podvodnú správu? Polícia radí, čo s tým hneď robiť Ilustr. foto: Facebook Polícia SR

Slovensko zaplavili pishingové správy, ktoré nútia ľudí, aby ich otvorili a tvária sa, ako do známych. „Si to ty vo videu?…“ alebo "Pozri, kto zomrel pri tragickej nehode, myslím že ho poznáš…“ týmito vetami vyzývajú podvodníci, aby ste otvorili ich odkazy, na ktoré určite NEKLIKAJTE, aj keď správa vyzerá, že vám ju poslal priateľ. Ak ste už, žiaľ, klikli na takúto správu, polícia radí, čo s tým ihneď robiť:

O čo podvodníkom ide?

V prvom rade dostať sa k vašim osobným, napríklad prihlasovacím údajom. Podvod vyzerá tak, že od vášho priateľa na sociálnych sieťach dostanete šokujúcu správu, ktorá vyzerá podobne alebo rovnako ako tie, ktoré vidíte na obrázku. Váš priateľ o tom nemusí vedieť, je rovnako obeťou podvodníkov, ktorý zneužili jeho profil.

Každá z nich obsahuje link, kam vás núti kliknúť. V žiadnom prípade to nerobte! Ak tak spravíte, systém vás presmeruje na "prihlasovaciu" stránku Facebooku, kam by ste mali zadať váš e-mail a heslo. Ak tak spravíte, útočníkovi (ktorý je zo zahraničia) odovzdáte plnú kontrolu nad vašim účtom. Získa vaše prihlasovacie údaje. Okrem toho prepošle šokujúcu správu ďalším vašim priateľom, aby na podvod skočilo čo najviac z nich.

Ak už je vo vašom profile, dostáva sa k citlivým údajom.

Čo robiť, ak ste už na správu klikli?

1. Okamžite si zmeňte heslo. Tým, že ste sa "prihlásili" cez ten link, ste podvodníkovi odovzdali svoje prihlasovacie údaje. Čím skôr ich zmeníte, tým skôr zabránite tomu, aby ich zneužil.

2. Pozrite si do odoslaných správ, ktorým priateľom od vás šla správa, a napíšte im, že ide o podvod a pošlite im link na tento príspevok, aby vedeli, o čo ide. Ideálne je, ak si aj na profile zverejníte informáciu, že ste klikli na podvodnú adresu, aby to nespravili aj vaši známi.

3. Nastavte si dvojstupňové overovanie. V nastaveniach na Facebooku si môžete nastaviť spôsob prihlasovania na nových zariadeniach tak, aby naň nestačilo len heslo, ale napríklad aj zadanie potvrdzujúceho kódu z SMS správy. K tej by podvodník nemal prístup - je spojená výlučne s vašim mobilom.

4. Zdieľajte tento príspevok a upozornite vaše okolie. V posledných dňoch zaznamenáva polícia mimoriadny výskyt tohto podvodu.