Na Twitter sa vracia platená služba s modrou ikonou

Na Twitter sa vracia platená služba s modrou ikonou

Na internetovú sociálnu sieť Twitter sa dnes vracia platená služba Twitter Blue, vďaka ktorej používatelia získajú modrú ikonu a prístup k špeciálnym funkciám. V novembri Twitter službu na svojej rovnomennej sieti pozastavil kvôli záplave falošných účtov. Služba po obnovení naďalej stojí osem dolárov mesačne, pre užívateľov zariadení firmy Apple je poplatok činí 11 dolárov mesačne, informoval server BBC.

Modrá ikona predtým slúžila na potvrdenie autenticity účtov známych novinárov, komentátorov, politikov a ďalších verejných osobností. Sieť tieto ikony poskytovala zadarmo na základe vlastného rozhodnutia.

V rámci služby Twitter Blue užívatelia získajú okrem modrej ikony tiež napríklad možnosť dodatočnej úpravy tweetov. Túto možnosť mnoho užívateľov dlhý čas požadovalo, niektorí ale varovali, že to len zvýši priestor na šírenie dezinformácií. Predplatiteľom služby Twitter Blue sa bude tiež zobrazovať menej reklám.

Twitter prechádza zmenami po tom, čo firmu koncom októbra za 44 miliárd dolárov kúpil americký miliardár Elon Musk. Ten okrem iného prepustil zhruba polovicu zamestnancov a začal obnovovať niektoré zrušené účty, vrátane tohto, ktorý patril bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Twitter najprv spustil službu Twitter Blue v novembri. Následne ju však pozastavil, pretože ľudia sa na sieti vydávali za veľké podniky či známe osobnosti a zaplatili si za získanie modrej ikony, aby ich účty pôsobili autenticky.