Sociálnu sieť TikTok začína blokovať na vládnych zariadeniach USA, Kanada či EK

Sociálnu sieť TikTok začína blokovať na vládnych zariadeniach USA, Kanada či EK Ilustr. reprofoto TikTok

Kanadská vláda začne od 1. marca na všetkých svojich zariadeniach blokovať sociálnu sieť TikTok, ktorú vyvíja čínska spoločnosť ByteDance. Podľa denníka National Post sa vláda obáva úniku dát, ktorý by mohol zvýšiť zraniteľnosť voči kybernetickým útokom. Vláda sa tiež zaoberá možným čínskym zasahovaním do kanadských volieb v rokoch 2019 a 2021, čo Peking odmieta.

"Aplikácia TikTok bude automaticky odstránená a zablokovaná pre používanie na všetkých mobilných zariadeniach vydaných vládou... aby bola zaistená bezpečnosť a ochrana vládnych informačných systémov a sietí," napísali v oznámení zamestnancom štátnej agentúry Global Affairs Canada zástupcovia vlády pre informácie a bezpečnosť. Vláda podľa National Post nariadenie oznámi v utorok.

TikTok podľa agentúry Reuters v reakcii na správu uviedol, že kanadská vláda spoločnosť kvôli obavám nekontaktovala. Jej rozhodnutie zablokovať sieť na vládnych zariadeniach označil za "sklamanie".

Spoločnosť ByteDance už niekoľkokrát uviedla, že dáta kanadských užívateľov sú bezpečne uložené v Spojených štátoch a Singapure a čínskej vláde sa nikdy do rúk nedostanú. Uznala však aj to, že k americkým dátam sa prostredníctvom určitých kanálov môžu zamestnanci spoločnosti v Číne dostať, čo sa už niekoľkokrát stalo.

Vyšetrovaním bezpečnosti dát na serveroch TikToku sa zaoberá aj Európska komisia, ktorá minulý týždeň zakázala svojim zamestnancom používať sieť na služobných zariadeniach, aj Spojené štáty, kde bolo obdobné nariadenie prijaté na konci minulého roka.

Biely dom dal dnes vládnym orgánom a agentúram lehotu 30 dní, aby zabezpečili, že TikTok nemajú na žiadnom zo svojich zariadení. Vyplýva to z memoranda vydaného riaditeľkou Úradu pre riadenie a rozpočet (OMB) Shalandou Youngovou, ktoré má k dispozícii Reuters.

Výkonný riaditeľ TikToku Shou Zi Chew bude 23. marca vypovedať pred výborom pre energetiku a obchod americkej Snemovne reprezentantov. Kongresmanov bude zaujímať vplyv TikToku na mladých používateľov, jeho vzťah k čínskej komunistickej strane a zaobchádzanie s dátami používateľov.