Americký kongresový výbor spovedá riaditeľa TikToku, sieti hrozí v USA zákaz

Americký kongresový výbor spovedá riaditeľa TikToku, sieti hrozí v USA zákaz Ilustr. foto: TikTok

Šéfka výboru pre energetiku a obchod americkej Snemovne reprezentantov, republikánka Cathy Rodgersová povedala, že sociálna sieť TikTok je hrozbou pre americkú národnú bezpečnosť aj pre deti, ktoré ju používajú. Riaditeľ siete Shou Zi Chew dnes pred výborom odpovedá na otázky kongresmanov. Tí vychádzajú z predpokladu, že TikTok má väzby na Komunistickú stranu Číny a poskytuje jej americké dáta. Shou sa snaží dokázať opak. Sieti hrozí v USA zákaz.

TikTok má podľa agentúry Reuters v USA 150 miliónov mesačných užívateľov. Materskou spoločnosťou siete je pekinská technologická firma ByteDance, ktorá má v rámci svojej riadiacej štruktúry výbor členov čínskej komunistickej strany. Kvôli obavám z úniku dát TikTok v posledných mesiacoch zakazujú na vládnych zariadeniach mnohé svetové vlády.

Shou úvodom vypočutia pred kongresmanmi argumentoval, že TikTok "berie obavy z ohrozenia národnej bezpečnosti vážne", nie je "vlastnený ani ovládaný" čínskou vládou a že "60 percent jeho podielu vlastnia svetoví investori a traja z piatich členov jeho správnej rady sú z Ameriky".

K téme hrozby pre detských užívateľov Shou povedal, že hoci je väčšina užívateľov TikToku dospelých, TikTok berie dopady siete na deti vážne, a preto sú na nej teraz dostupnejšie videá o vede, technológiách alebo matematike, ktoré majú na platforme podľa Shoua už 116 miliárd zhliadnutí.

Rodgersová v druhej sérii "grilovania" požadovala od Shoua jednoslovné odpovede na otázky, či TikTok cenzuruje politicky citlivé témy pre čínsku komunistickú stranu, konkrétne čínske zaobchádzanie s ujgurskou moslimskou menšinou, masaker na námestí Nebeského pokoja alebo otázku Taiwanu. Shou odpovedal, že všetok takýto obsah je sieti dostupný.

Shou Zi Chew je 40-ročný singapurský podnikateľ, ktorý študoval v Británii a Spojených štátoch. Pracoval v britských, amerických aj čínskych spoločnostiach, potom nastúpil ako finančný riaditeľ do ByteDance v Pekingu.