Miriam Lexmann: Ak je TikTok bezpečnostnou hrozbou pre štát, tak aj pre nás všetkých

Miriam Lexmann: Ak je TikTok bezpečnostnou hrozbou pre štát, tak aj pre nás všetkých Foto: Facebook M. Lexmann/EP

Aplikácia sociálnej siete na zdieľanie krátkych vídeí TikTok je pre mnohé demokratické krajiny problém. Čoraz viac krajín postupne vydáva zákaz inštalácie aplikácie TikTok na mobilných zariadeniach zástupcov na úrovní svojich vlád, parlamentov a dôležitých štátnych inštitúcií. Okrem inštitúcií EÚ k nemu pristúpili napríklad Belgicko, Lotyšsko, Dánsko, Česko, USA či Kanada. Pred niekoľkými dňami k zákazu pristúpila aj Kancelária Národnej rady SR.

Aký postoj majú v tejto situácii zaujať občania? V tejto súvislosti sa slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) obracia na európske inštitúcie so žiadosťou o jasnú komunikáciu rizík pre všetkých občanov EÚ a ďalšiu koordináciu spoločného postupu.

„Ak sú bezpečnostné riziká vyplývajúce z používania aplikácií kontrolovaných autoritárskymi režimami preukázané pre predstaviteľov štátu, nemôžeme váhať v jednoznačnej komunikácii týchto rizík aj pre občanov. Preto som sa spolu s ďalšími kolegami europoslancami obrátila na Európsku komisiu, Radu a členské štáty so žiadosťou o koordináciu dôkladného hodnotenia týchto rizík a ich jasnej komunikácii,“ hovorí Miriam Lexmann.

Odporúčame aj: Sociálnu sieť TikTok začína blokovať na vládnych zariadeniach USA, Kanada či EK

Europoslankyňa upozorňuje, že zber údajov ako napríklad IP adresa, lokalizačné dáta, história navštívených stránok a vyhľadávaní či vzory a rytmy písania sú zdieľané nielen s poskytovateľmi služieb a partnermi TikToku. Prístup k nim tak vzhľadom na sídlo prevádzkovateľa a obchodné podmienky má aj totalitný režim Komunistickej strany Číny. „Ak je TikTok a ďalšie podobné aplikácie uznané ako hrozba pre naše demokratické inštitúcie, potom je to hrozba aj pre naše demokratické spoločnosti, a teda aj pre našich občanov,“ dodala Lexmann.