Kvôli vražde blogera v Petrohrade zadržali mladú ženu z tohto mesta

Kvôli vražde blogera v Petrohrade zadržali mladú ženu z tohto mesta Reprofoto Vladlen Tatarskij

Vyšetrovatelia v súvislosti s podozrením z vraždy vplyvného vojenského blogera Vladlena Tatarského zadržali ženu z Petrohradu menom Darja Trepovová, narodenú v roku 1997. Napísala to agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Ruské úrady zároveň aktualizovali bilanciu zranených pri nedeľnej explózii v petrohradskej kaviarni z pôvodných 25 na tridsaťdva. Podľa ministerstva zdravotníctva je desať z nich v ťažkom stave.

Zdroj agentúry Interfax povedal, že sa vyšetrovatelia domnievajú, že Trepovová priniesla do kaviarne, kde sa konal "vlastenecký večer", škatuľu s bustou Tatárskeho, v ktorej bolo nainštalované výbušné zariadenie. Tieto informácie nie sú oficiálne potvrdené, upozorňuje Interfax. Podľa iných médií bola táto žena už vlani vo februári zatknutá kvôli protivojnovým protestom.

Štyridsaťročný Tatarskij (vlastným menom Maxim Fomin) mal na svojom profile na sieti Telegram 560 000 sledujúcich a bol podporovateľom ruskej invázie na Ukrajinu. Mal väzby na žoldniersku Wagnerovu skupinu, Kremeľ, vedenie separatistickej Doneckej ľudovej republiky i ruských nacionalistov, ktorí ovládajú informačný priestor v Rusku od začiatku vojny proti Ukrajine.

Zástupca proruských separatistov na východnej Ukrajine Denis Pušilin a aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v nedeľu z blogerovej vraždy obvinili Kyjev.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) k tomu v aktuálnej správe o vývoji ruskej invázie na Ukrajinu uvádza, že Zacharovová alebo Pušilin "podľa všetkého ignorujú skutočnosť, že Tatarskij a ďalší vojnoví blogeri bežne kritizujú ruské ministerstvo obrany a rezort zahraničia". Ruskí blogeri venujúci sa vojne na Ukrajine vo svojich príspevkoch uvádzajú, že ukrajinskí agenti pravdepodobne na podobné akcie, ako bola tá v petrohradskej kaviarni, chodia. Z útoku preto obviňujú ukrajinské špeciálne jednotky a zároveň upozorňujú, že zlyhali ruské bezpečnostné zložky.

Podľa poradcu ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoljaka je smrť Tatárskeho výsledkom vnútorných bojov a rivality medzi rôznymi skupinami v Rusku. Podľa ISW bol tento muž síce "prominentnou postavou v ruskom nacionalistickom provojnovom informačnom priestore, nie však výrazne viac ako niektorí iní". Americkí analytici sa preto prikláňajú k verzii, že atentát na Fomina je súčasťou širšej eskalácie vnútorných konfliktov v Rusku týkajúcich sa Wagnerovej skupiny a jej šéfa Jevgenija Prigožina.

Atentát na blogera môže byť varovaním pre Prigožina, ktorý v stále väčšej miere spochybňoval zásadné tvrdenie Kremľa o vojne na Ukrajine, píše sa v správe ISW. Cieľom ruských predstaviteľov podľa nej môže byť využiť tento atentát na posilnenie autocenzúry v radoch tej časti ruskej spoločnosti, ktorá kritizuje vývoj takzvanej špeciálnej vojenskej operácie. Táto udalosť ďalej prehĺbi rozdelenie v komunite ruských vojnových blogerov, čo môže v dôsledku hrať v prospech snáh Kremľa konsolidovať kontrolu nad informačným priestorom.