Podľa NASA záhadný záblesk nad Kyjevom nesúvisí s americkým satelitom (VIDEO)

Podľa NASA záhadný záblesk nad Kyjevom nesúvisí s americkým satelitom (VIDEO) Reprofoto meteoweb

V Kyjeve dnes podľa telegramového účtu RBK Ukrajina dopadol na Zem zrejme satelit amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Úrady v Kyjeve a priľahlé oblasti vyhlásili protiletecký poplach. Užívatelia sociálnych sietí zdieľali videá zachytávajúce záblesky padajúceho predmetu. Všetko sa odohralo v čase, keď Ukrajina čelí ruskej invázii a mestá, vrátane Kyjeva, zažívajú ruské letecké útoky.

RBK Ukrajina píše, že záblesky na nebi videli aj ľudia v Žytomyrskej oblasti na západ od Kyjeva. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak podľa tohto portálu pôvodne na svojom účte na telegrame napísal, že "netreba sa obávať UFO, pretože ide o prácu protivzdušnej obrany". Neskôr však túto správu zmazal a napísal, aby ľudia čakali na ďalšie informácie.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko podľa agentúry AFP o zábleskoch na oblohe, ktoré si ľudia všimli okolo 22:30 miestneho času (21:30 SELČ), uviedol, že "podľa prvotných informácií je tento jav dôsledkom pádu družice NASA na zem". Aj podľa ukrajinských vzdušných síl súviseli s pádom satelitu alebo meteoritu.

NASA oznámila, že v zemskej atmosfére zhorí družica a podľa RBK Ukrajina to bola pravdepodobná príčina dnešnej neobvyklej udalosti v Kyjeve. Agentúra DPA píše, že išlo zrejme o vedeckú družicu RHESSI, ktorej úlohou bolo sledovanie slnečných erupcií. Odštartovala vo februári 2002 a jej misia skončila v roku 2018. Potom zostala až do dneška na nízkej obežnej dráhe Zeme.

Aktualizácia 20. 4.*:

Záblesk, ktorý v stredu večer pozorovali obyvatelia Kyjeva aj iných miest na Ukrajine, podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) nesúvisí s jeho satelitom. Zástupca NASA to povedal britskej BBC.

NASA predtým tento týždeň informovala, že do atmosféry sa v stredu vráti 300-kilogramový satelit. Vedecká družica RHESSI, ktorej úlohou bolo sledovanie slnečných erupcií, odštartovala vo februári 2002 a jej misia skončila v roku 2018. Potom bola na nízkej obežnej dráhe Zeme. Rob Margetta z oddelenia komunikácie NASA pre BBC povedal, že v čase, keď na Ukrajine zaznamenali záblesk, bol satelit stále na obežnej dráhe a návrat do atmosféry ho ešte len čakal. Dodal, že ako NASA, tak Pentagon satelit sledujú.

Ukrajinské sociálne siete zaplavili špekulácie a vtipy o tom, čo ho mohlo spôsobiť. Často sa objavovalo tvrdenie, že ide o mimozemšťanov.

*upravili sme titulok