NASA zverejnila unikátne video prvých záberov a zvuku z Marsu (VIDEO)

NASA zverejnila unikátne video prvých záberov a zvuku z Marsu (VIDEO) Reprofoto youtube NASA

Americká vesmírna agentúra NASA dnes ukázala prvú časť videozáznamu zo štvrtkového pristátia robotickej sondy Perseverance na povrchu Marsu. Ide o prvé zábery zhotovené z mäkkého pristátia na červenej planéte. Agentúra tiež zverejnila prvý zvukový záznam vyhotovený na povrchu tejto planéty.

Na videozázname dlhom cez tri minúty sú zábery z rôznych kamier umiestnených na vozidle, ktoré boli spustené po tom, čo sonda vstúpila do atmosféry Marsu. Najprv je vidieť roztvorenie padáku a následne približujúci sa povrch planéty. Nakoniec vidieť samotný rover, ktorého zostupná sekcia pristávacieho zariadenia spúšťa na troch lanách a po dosadnutí prieskumného stroja odlieta do bezpečnej vzdialenosti.

Zo samotného pristávania nie je k dispozícii žiadny zvukový záznam, NASA však uverejnila krátku audionahrávku, ktorú Perseverance vydal po pristátí. Je na nej počuť vysoký zvuk, ktorý vydávajú prístroje, v pozadí sú však viditeľné závany vetra na povrchu vzdialenej planéty.

 

Úlohou Perseverance je pátrať po stopách mikrobiálneho života v dávnej minulosti, ale tiež plniť úlohy spojené s prípravou budúcich výprav ľudí na Mars.