AP: Zo zmien na Twitteri ťaží ruská a čínska propaganda

AP: Zo zmien na Twitteri ťaží ruská a čínska propaganda

Účty na sociálnej sieti twitter, ktoré prevádzkujú autoritárske vlády v Rusku, Číne a Iráne, ťažia z nedávnych zmien na tejto sociálnej sieti - umožňujú im ľahšie získavať nových sledovateľov a šíriť propagandu a dezinformácie medzi väčším publikom. S odvolaním sa na výskumníkov venujúcich sa tejto téme to napísala agentúra AP.

Platforma prestala označovať štátom kontrolované médiá a neblokuje už ani ich automatickú propagáciu alebo odporúčanie ich obsahu používateľom siete. Obe tieto nedávne zmeny pomáhajú Kremľu využívať platformu na šírenie klamstiev a zavádzajúcich tvrdení o invázii na Ukrajinu, politike Spojených štátov a ďalších témach, píše agentúra.

Účty ruských štátnych médií majú teraz o 33 percent viac zobrazení ako pred niekoľkými týždňami, teda pred vykonaním zmien, zistila v Londýne sídliaca nezisková organizácia Reset, ktorá sleduje využívanie sociálnych médií autoritárskymi režimami na šírenie propagandy. Štátne mediálne agentúry prevádzkované Iránom a Čínou zaznamenali podobný nárast.

Zistenie Resetu potvrdzuje prieskum amerického inštitútu Atlantická rada. Mnohé z desiatok účtov od chvíle, keď ich twitter označil ako médium pridružené k štátu, strácali svojich sledujúcich. Po zmenách však nemálo z nich zaznamenalo významný nárast sledujúcich, píše AP.

Tá zároveň pripomína, že spoločnosť Twitter po tom, čo ju vlani kúpil miliardár Elon Musk, zaviedla nový, mätúci systém overovania a Musk prepustil veľkú časť zamestnancov spoločnosti, vrátane tých, ktorí sa venovali boju s dezinformáciami. Umožnil tak návrat neonacistov a ďalších osôb, ktoré boli predtým z platformy vylúčené, a ukončil pravidlá sociálnej siete zakazujúce šírenie dezinformácií o ochorení covid-19, píše AP.

Platforma niekoľko rokov označovala štátom kontrolované médiá ako sú ruská televízia RT alebo čínska tlačová agentúra Nová Čína. Na začiatku apríla twitter toto označenie pripojil aj okrem iného k hlavnému účtu americkej verejnoprávnej rozhlasovej siete NPR, hoci do tej doby explicitne uvádzal, že táto inštitúcia do kategórie nepatrí, pretože disponuje redakčnou nezávislosťou. Označenie u všetkých v tichosti zmizlo po tom, čo NPR a ďalšie médiá protestovali a oznámili, že už nebudú twitter používať.

Spoločnosť Twitter rovnako ako predchádzajúce zmeny krok nevysvetlila. Majiteľ firmy Musk minulý týždeň v rozhovore pre BBC povedal, že jeho firma sa snaží byť pri klasifikácii médií presná, miliardár zároveň v poslednom čase opakovane dáva najavo nesympatie voči tradičným médiám.