Google integruje generatívnu umelú inteligenciu do vyhľadávania

Google integruje generatívnu umelú inteligenciu do vyhľadávania Ilustr. foto: Eset

Spoločnosť Google integruje generatívnu umelú inteligenciu do vyhľadávania a ďalších kľúčových produktov. Na vývojárskej konferencii Google I/O 2023 to povedal šéf firmy Sundar Pichai. Firma dúfa, že sa jej podarí vyvolať u zákazníkov rovnaké nadšenie, aké v posledných mesiacoch vzbudilo včlenenie umelej inteligencie do konkurenčného vyhľadávača Bing od spoločnosti Microsoft, pripomína agentúra Reuters. Google svojho chatovacieho robota Bard sprístupní v 180 krajinách. Skupina ďalej predstavila nové produkty ako ohybný telefón Pixel Fold, údajne najtenší na trhu.

"Pretvárame všetky naše kľúčové produkty, vrátane vyhľadávania," povedal Pichai. Okrem vyhľadávania zapojí Google generatívnu umelú inteligenciu napríklad do služby Gmail, kde dokáže vytvárať návrhy správ, a ďalej do služby Google Photos, kde dokáže vykonávať zásadné zmeny snímok.

Firma vyvíja rozšírenie chatbota Bard, aby s ním mohli používatelia komunikovať z aplikácie Maps alebo textového editora Docs. Zákazníci cloudovej divízie si budú môcť vytvoriť s využitím svojich dát vlastné nástroje založené na generatívnej umelej inteligencii.

Za aktuálnou verziou Barda sa skrýva pokročilejšia verzia jazykového modelu PaLM 2. "To umožnilo v posledných niekoľkých mesiacoch v Bardovi mnoho vylepšení, čo sa týka matematiky, logiky, argumentácie, programovania a opravovania kódu," povedal na tlačovej konferencii produktový manažér Jack Krawczyk. Pichai uviedol, že by mohol byť použitý aj v smartfónoch.

Americkí užívatelia získajú prístup ku generatívnemu vyhľadávaniu v najbližších týždňoch prostredníctvom čakacej listiny. Ide o skúšobnú fázu, počas ktorej bude Google sledovať kvalitu, rýchlosť a hodnotu výsledkov vyhľadávania, uviedla Cathy Edwards, pod ktorou spadajú okrem iného Google Apps a Google News.

Spoločnosť OpenAI, ktorú podporuje Microsoft, vlani v novembri predstavila chatbota ChatGPT, ktorý dokáže na základe jednoduchých otázok generovať okrem iného články, eseje, vtipy, ale aj poéziu, scenáre, právne dokumenty či programovací kód. Spustenie chatbotu vyvolalo preteky medzi technologickými gigantmi vo vývoji podobných nástrojov. Microsoft tento nástroj neskôr včlenil do svojho vyhľadávača Bing.

Google reagoval vlastným chatbotom Bard, ktorého verejnosti predstavil koncom marca. Aktuálne firma oznámila, že chatovací robot bude k dispozícii v angličtine v 180 krajinách sveta.

Chatbot bude čoskoro schopný konverzovať v 40 jazykoch. Očakáva sa, že sa stane multimediálnym, čo znamená, že bude schopný do otázok a odpovedí užívateľov integrovať obrázky.

Edwards v rozhovore uviedla, že cieľom spoločnosti Google je využiť generatívnu umelú inteligenciu na to, aby sa znížil počet krokov, ktoré musia spotrebitelia urobiť pri rozhodovaní, a aby ľudia mohli klásť širší súbor otázok.

Google bol po dlhé roky hlavným vyhľadávačom na internete. Potom, čo jeho konkurenti začali nasadzovať umelú inteligenciu ako alternatívu k prezentácii obsahu z internetu, sa ocitol v ohrození. V stávke je podiel Googlu na koláči internetovej reklamy, ktorého hodnotu výskumná spoločnosť MAGNA tento rok odhaduje na 286 miliárd dolárov, napísala Reuters.