Harabina obžalovali za status na facebooku, hrozia mu tri roky

Harabina obžalovali za status na facebooku, hrozia mu tri roky Reprofoto tvsme.sk

Medzi najväčších šíriteľov proruských dezinformácií na Slovensku patrí bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Špeciálna prokuratúra naňho podala minulý týždeň obžalobu za status z februára minulého roka, v ktorom komentoval inváziu Ruska na Ukrajinu:

 Zdroj: Facebook
Informáciu Denníku N potvrdila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. Skutok, pre ktorý Harabina 1. júna obžalovali, je kvalifikovaný ako „prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, ako aj prečin schvaľovania trestného činu“. Viac informácií Úrad špeciálnej prokuratúry momentálne neposkytne. O obžalobe by mal rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu Ján Buvala. V prípade uznania viny hrozí bývalému prezidentskému kandidátovi maximálne trojročné väzenie.

Ako informuje Denník N kľúčová pre vyšetrovateľa najmä prvá veta statusu, na základe ktorej Harabina obvinil zo schvaľovania trestného činu, teda agresie, ktorej sa dopustil Putin.

Na základe ďalšej vety o „povinnosti Rusov pacifikovať nacistov“ ho zase podľa portálu Aktuality.sk obvinili z hanobenia národa. Skutku sa podľa vyšetrovateľa dopustil tým, že sa o Ukrajincoch vyjadroval ako o nacistoch.

„Na výrok, ktorý som napísal, som hrdý a kedykoľvek by som ho zopakoval. Je nesporné, že Putin a Ruská federácia postupovala v súlade s medzinárodným právom. Nemôže byť agresorom,“ reagoval podľa Denníka N Harabin, ktorý nevedel, že prokurátor na neho podal obžalobu.

Harabin v súvislosti s obžalobou hovorí o zneužívaní práce orgánov činných v trestnom konaní. 

V máji Harabina zadržala a obvinila Národná kriminálna agentúra. Polícia vtedy informovala, že u bývalého sudcu Najvyššieho súdu urobili aj zaisťovacie úkony. V októbri prišiel Harabin o svoj účet na facebooku. Spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje sociálnu sieť, tak urobila z dôvodu opakovaného porušovania pravidiel sociálnej siete. Konkrétne prehrešky však firma nespresnila. Harabin má viacero ďalších účtov na iných sieťach, kde šíri proruskú propagandu.