Štefan Harabin šíri hoax o tom, že riaditeľ spoločnosti BioNTech nie je zaočkovaný

Štefan Harabin šíri hoax o tom, že riaditeľ spoločnosti BioNTech nie je zaočkovaný Reprofoto youtube Štefan Harabin

Známy šíriteľ dezinformácií Štefan Harabin sa opäť na sociálnych sieťach zviditeľnil ďalším nebezpečným bludom. Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR má na sociálnych sieťach státisícový dosah a tak aj komentáre či statusy, ktoré píše, majú zásah na tisícky ľudí.

Tentokrát oprášil niekoľko mesiacov starý hoax o tom, že riaditeľ spoločnosti vyrábajúcej vakcíny BioNTech Uğur Şahin a jeho zamestnanci nie sú zaočkovaní proti ochoreniu Covid-19, čo nie je pravda. Na hoax upozornil redaktor AFP na Slovensku, ktorý v rámci projektu agentúry AFP fact checking vyvracia hoaxy.

Spoločnosť BioNTech pre AFP potvrdila, že Şahin a ďalší členovia tímu sú zaočkovaní - boli zaočkovaní prvou dávkou vakcíny v januári a druhú dávku dostali 11. februára 2021.

Už na konci roka sa šírila na sociálnych sieťach zmanipulované a prekrútenné vyjadrenie Şahina z relácie televízie ARD-Extra, o tom, že "si neželá, aby jemu a jeho zamestnancom bola podaná vakcína proti koróne, ktorú vyvinula jeho spoločnosť v roku 2021.“ To však Şahin nepovedal. Sám a svojich zamestnancov chcel dať očkovať hneď, ako bude existovať „právny základ“. Jednoducho, nechceli sa očkovať "na Cibulkovú".

Odporúčame aj: Harabin šíri hoax o príchode tisícov migrantov

"Citácia z príspevku je zmanipulovaná a vytrhnutá z kontextu. Vo vysielaní nemeckej televízie ARD, na ktoré sa príspevky odvolávajú, síce Uğur Şahin uviedol, že nie je zaočkovaný, stalo sa tak však v ešte decembri 2020, keď vo vysielaní vtedy jedným dychom dodal, že aj on sa samozrejme zaočkovať chce nechať hneď, ako to bude možné, no že dodržiavajú zákony a čakajú na poradie, kedy sa dostanú na rad," upozornila AFP.

 V predmetnom rozhovore v relácii ARD Extra sa moderátor generálneho riaditeľa BioNTech spýtal, prečo ešte nebol očkovaný. Jeho pôvodná odpoveď sa líši od odpovede šírenej na Facebooku. Şahin povedal toto: "Samozrejme, že by som bol rád, keby ma zaočkovali. Musíme len vidieť, že dodržiavame zákonné požiadavky. Pre nás ako spoločnosť je dôležité chrániť svojich zamestnancov. V nasledujúcich dvanástich mesiacoch vyrobíme viac ako 1,3 miliardy dávok očkovacích látok. Je dôležité, aby tam nechýbali žiadni zamestnanci, a preto uvažujeme o nájdení možnosti, ktorá nám zákonne umožňuje chrániť našich zamestnancov.“

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.