Českým podcastom roka sú opäť Opravdové zločiny

Českým podcastom roka sú opäť Opravdové zločiny Foto: Opravdové zločiny

Absolútnym víťazom tohtoročného hlasovania verejnosti Podcast roka sa stali Opravdové zločiny. Projekt niekdajších moderátoriek Európy 2 Lucie Bechynkovej a Barbory Krčmovej tak obhájil svoje prvenstvo z minulého roka a zároveň zvíťazil v kategórii True Crime. Objavom roku, ktorý zvolila odborná porota, je podcast Pod svícnem. Oznámili to organizátori ankety z Active Radia.

V kategórii Spravodajstvo a publicistika zvíťazil podcast Vlevo dole, kategóriu Talk show vyhral Hosť Lucie Výborné, najlepším verejnoprávnym podcastom je Kriminálka a kategóriu Zábava ovládol Hype-Cast. V oblasti Životný štýl a zdravie vyhral Brain We Are CZ a najlepším vzdelávacím počinom je Hodina dějepichu. Medzi športovými podcastmi vyhral Kudy běží zajíc a v kategórii Biznis a financie má prvenstvo podcast Ve vatě.

Záujem podľa Lubora Zoufala z Active Radio rastie prirodzene s nárastom trendu počúvania aj tvorby podcastov. Hlavné dôvody podľa neho sú v tom, že vznikajú podcasty, ktoré necielia len na mainstream, ale naopak si autori a autorky vyberajú aj okrajové témy. Ich popularita rastie aj vďaka tomu, ako ich tvorcovia k svojim poslucháčom dostávajú. Tam je premena raketová, povedal.

"Podcasty už nie sú doménou len niekoľkých podcastových platforiem či aplikácií, oveľa intenzívnejšie sa objavujú aj na YouTube, formou tzv. videocastov, alebo na rôznych platformách dedikovaných priamo digitálnym tvorcom pre distribúciu aj monetizáciu ich obsahu. Vznikajú k nim obsahové newslettre, off-line eventy a ďalšie pridružené aktivity. Vďaka tomu prirodzene rastie aj počet zapojených do tejto v Česku jedinečnej ankety. Oproti minulému roku sme zaujali o viac ako dvadsaťpäť tisíc ľudí viac," dodal Zoufal.