Musk spustil start-up xAI, ktorý sa bude zaoberať umelou inteligenciou

Musk spustil start-up xAI, ktorý sa bude zaoberať umelou inteligenciou Reprofoto Fox News

Podnikateľ Elon Musk spustil svoj dlho očakávaný start-up xAI, ktorý sa bude zaoberať umelou inteligenciou (AI). Šéf automobilky Tesla či kozmickej spoločnosti SpaceX zároveň predstavil tím inžinierov xAI, ktorí predtým prešli veľkými americkými technologickými spoločnosťami. Muskov projekt si kladie za cieľ vytvoriť alternatívu k populárnemu chatbotu ChatGPT.

Majiteľ Twitteru niekoľkokrát vyhlásil, že vývoj umelej inteligencie by sa mal pozastaviť a že toto odvetvie potrebuje reguláciu. "Oznamujem založenie xAI, aby sme porozumeli realite," napísal vizionársky podnikateľ na twitteri. Na webových stránkach start-upu ďalej informoval, že záujemcovia sa môžu tento piatok zoznámiť s tímom spoločnosti prostredníctvom služby Twitter Spaces a položiť im otázky.

Start-up povedie Musk. Tím xAI tvorí Igor Babuschkin, bývalý inžinier spoločnosti DeepMind, ďalej Tony Wu a Christian Szegedy, ktorí pracovali v Googli a Greg Yang, ktorý pôsobil v Microsofte.

Miliardár v apríli vyhlásil, že spustí službu TruthGPT, čiže umelú inteligenciu na hľadanie maximálnej pravdy, ktorá bude konkurovať chatbotu Bard od Googlu a Bingu od Microsoftu a bude sa snažiť porozumieť podstate univerza.

Muskova nová spoločnosť je oddelená od holdingu X, ktorý vznikol tento rok a vlastní spoločnosť Twitter. Podľa webových stránok start-upu bude xAI úzko spolupracovať s Twitterom, Teslou a ďalšími spoločnosťami.

Generatívna umelá inteligencia sa dostala do popredia záujmu po spustení chatbota ChatGPT spoločnosťou OpenAI vlani v novembri. Služba odštartovala masové používanie AI v každodenných úkonoch – od generovania textu alebo počítačového kódu po marketing a ďalšie oblasti.