Údajný ruský pas Ľuboša Blahu je falzifikát, tvrdí odborník na hybridné hrozby

Údajný ruský pas Ľuboša Blahu je falzifikát, tvrdí odborník na hybridné hrozby Reprofoto Ľuboš Blaha, Miroslav Žiak

Dnes dopoludnia zaplavilo sociálne site video poslanca Miroslava Žiaka zo SaS so zábermi na kópiu cestovného pasu Ruskej federácie, ktorý mal podľa Žiaka patriť podpredsedovi Smeru Ľubošovi Blahovi. Poslanec povedal, že dokumenty dostal od anonymného zdroja a nevie dokázať ich hodnovernosť, preto bol prípad nahlásiť na generálnej prokuratúre. Ak by sa totiž potvrdilo, že ide o originál, išlo by o zásadný obrat v predvolebnej kampani, Blaha by ako občan iného štátu nemohol kandidovať. Blaha ho vysmial.

Všetko však môže byť úplne inak a nemusí to byť ani pravda ale ani žiaden predvolebný žart.

Podľa experta na ruské operácie a hybridné hrozby a bývalého šéfa oddelenia pre hybridné hrozby na ministerstve obrany Victora Breinera ide o falzifikát.

„Ľuboš Blaha je konzistentne a dlhodobo jeden z hlavných aktérov, ktorí na Slovensku propagujú imperiálnu ruskú zahraničnú politiku a šíria dezinformácie, ktoré sú súčasťou informačných operácií ruskej federácie na Slovensku. Ak by bol pas pravý, mnohých by to neprekvapilo. Ide však o falzifikát. Na nedokonalosti medzičasom upozornilo viacero expertov, no jeho pravosť sa určitosťou nepotvrdila ani nevyvrátila,“ hovorí Breiner, ktorý sa spojil s hlavným vyšetrovateľom z medzinárodného investigatívneho projektu Bellingcat Productions Christom Grozevom, ktorý viedol vyšetrovanie identity jedného z podozrivých v prípade otravy Skripaľa. Ten spolu so svojím tímom dokázal identifikovať podozrivého ako Anatolija Vladimiroviča Čepigu, významného dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky. Čepiga bol zároveň jedným z dvoch ruských agentov, ktorí boli zodpovedný za výbuch muničného skladu vo Vrbeticiach.

Grozev podľa Breinera potvrdil, že ide o falzifikát: "Číslo pasu je síce platné, ale je vydaný na ruskú ženu narodenú v roku 1994," cituje experta Breiner.

Breiner našiel na webe, ako ľahko je možné takýto falzifikát vyrobiť a to za pár eur: identické ochranné prvky a odlesky ako na falzifikáte pasu generuje tento online tool: https://verif.tools/en/russia_passport

Predvolebná vplyvová operácia Ruskej federácie?

„S pravdepodobnosťou blízkou istote sme svedkami ďalšej vplyvovej operácie Ruskej federácie, ktorá má diskreditovať snahy ľudí a iniciatív, zaoberajúcich sa rozkrývaním ruských informačných kampaní a predovšetkým ruského vplyvu na samotné voľby do NRSR,“ tvrdí Breiner. Nakoľko sa podľa neho poslanec Žiak profiluje ako bojovník proti "hoaxom" a zároveň je kandidujúcim politikom, bol ideálnym cieľom.

Prieskumy verejnej mienky už niekoľko rokov konzistentne ukazujú jasný trend - Slovensko ruským vplyvovým informačným operáciám úplne podľahlo. „Ruská spravodajská činnosť v slovenskom informačnom priestore je dnes mimoriadne silná, pretože jej aktivity v predvolebnej kampani sú vyvrcholením desaťročného úsilia, budovať v slovenských srdciach a mysliach alternatívnu realitu. "Poctivou politickou prácou" ako tomu hovorí jeden prominentný politik, sa chcú dostať ku zdrojom štátu, silovým a spravodajským zložkám a ovládať smerovanie domácej a najmä zahraničnej politiky. Čísla slovenského migračného úradu naznačujú, že už aj Viktor Orbán sa teší,“ hovorí Breiner.

Žiak si priznal chybu, Blaha reaguje na kauzu vo videu:


Miroslav Žiak si priznal, že naletel. "Mrzí ma, ak som vyvolal pre niektorých prílišne emócie. Na rozdiel od druhej strany nedisponujem paralelnou tajnou službou, prepismi výpovedí a ani nahrávkami z vyšetrovaní. Považoval som za mimoriadne dôležité tieto informácie, ktoré som obdržal overiť, čo sa aj vďaka vám podarilo. V dnešnej politike sa veľmi nenosí povedať mrzí ma to a priznať pravdu," napísal poslanec SaS podvečer na sociálnej sieti.